BBC’de yer alan habere göre, Boston’da Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda görevli araştırmacılar, süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan "trans palmitoleik asit" in vücut tarafından üretilmediğini ve sadece süt ürünlerinden elde edilebileceğini, bu asidin de şeker hastalığı riskini yüzde 60’lara kadar azaltabildiğini açıkladılar.
"Annals of Internal Medicine"’da yer alan ve 3 bin 700’den fazla katılımcının bulunduğu çalışmada, araştırmacılar katılımcıların şeker hastalığı riskini belirlemek için kan şekeri ve insülin değerlerini, ayrıca kandaki çeşitli yağ asitlerinin oranlarını analiz ettiler.
Tüm bu analizler sonucunda, kandaki trans palmitoleik asit oranı yükseldikçe, kolesterol, enfeksiyon ve özellikle şeker hastalığı riskinin düştüğü belirlendi. "Trans Palmitoleik" isimli bu yağ asidinin tip 2 şeker hastalığı riskini yüzde 60’a kadar azaltabildiği kaydedildi.
Bu sonuçlara göre, insanların süt ve süt ürünleri tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerektiğini söyleyen araştırmacılar, bu ürünlerde fazla miktarda yağ olduğunu, aşırı tüketilirse kilo aldırabileceğini açıkladılar. Bunun yerine az yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesinin daha iyi olacağı belirtildi.
|