SAKALLI SANDVİÇ

Geçen Pazar sabahı, yedinci sınıfa giden oğlumun arkadaşları için alelacele yaptığım minik poğaçalar, lezzet konusunda geçerli puanı aldı. Göz kararı ve eldeki imkân ve evdeki malzemelerle yaptığım minik poğaçaların hamurunu, sakallı diye bilinen bu sandviçlere uygulamış oldum. Zira hamurunun tadı pastane vitrinlerinde gördüğümüz ve belki de zaman zaman aldığımız sakallı, kırpık, saçaklı gibi isimlerle bilinen bu minik sandviçlere benzedi. Bunun üzerine evde bunu yapmak isteyenler olabileceğini düşündüm. Görünümündeki birkaç püf noktası ile artık bunu evde yapabilmeniz ve daha da ucuza mal edebilmeniz mümkün. 
Malzemeler:
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaşmaya
1 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
6,5 su bardağı un (yaklaşık olarak)
Ara malzemesi:
Kaşar peyniri rendesi, sürülebilir herhangi bir peynir çeşidi ( krem peynir, labne peyniri, sürülebilir kahvaltılık lor peyniri gibi…)
Yapılışı:
Yoğurma kabının içerisine unun bir kısmını koyalım. Ardından ortasını havuz şeklinde açalım. Mayayı elimizle havuzun ortasına ufalayalım. Üzerine ılık suyu ekleyelim. Parmak uçlarımızla karıştırarak, mayanın erimesini sağlayalım.
Tuzu ve şekeri unun üzerine serpelim. Daha sonra geriye kalan yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı havuzun ortasına ilave edelim. Bütün sıvı malzemeyi parmak uçlarımızla tekrar karıştırdıktan sonra yavaş yavaş kenarlardaki unlardan alarak yoğurma işlemine geçelim.
Malzeme listesinde verilen unun tamamını ekleyerek, yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim.
Hamurun üzerini kapatarak, mayalanması için bir süreliğine dinlendirelim.
İki misli büyüklüğe ulaşarak

güzelce mayalanan

hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.

Parçaları düzgünce yuvarlayalım.

Sıvıyağ ile hafif bir şekilde yağladığımız fırın tepsisine bu minik bezeleri yerleştirelim.

Üzerlerine yumurta sarısı sürerek bir süre daha tepsi mayası olması için bekletelim.
Tepside de mayalanan minik bezeleri 180 dereceye ayarladığımız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.
Pişen ve soğuyan minik sandviçleri ortadan ikiye koparmadan keselim.

Ben içerisine kahvaltılık sürülebilir lor peyniri sürdüm. Siz istediğiniz herhangi yumuşak bir peyniri sürmek için kullanabilirsiniz.
Daha sonra ağız kısmına gelecek yere de bir miktar peynir sürelim.

Bu işlem önemli bir püf noktası oluyor.
Ardından rendelenmiş kaşar peynirine

veya ince kıyılmış maydanoza bu kısmını bulayarak sakallı adını hak ettirecek görüntüsünü verelim.

Eğer daha çok sakallı olmasını istiyorsak kaşar peyniri rendesini elimizle yapıştırarak da yapabiliriz. Ben rendenin iri tarafı ile rendelediğim için görüntü olarak biraz daha iri oldu. Ancak sizler isterseniz kaşar peyniri rendenin ince tarafı ile rendeleyerek daha ince bir sakal görünümü elde edebilirsiniz. Bu da ikinci püf noktası olsun. Çocuklarınızın doğum günlerinde, hafta sonu kahvaltıları gibi özel günlerinizde çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir tarif. İnşallah beğenirsiniz.
AFİYET OLSUN...  |