TIĞ İŞİ ÖRGÜ HOROZ YAPIMI
.jpg)
En az benim kadar örgüden yapılmış küçük hayvan figürlerini seven küçük kızım Melisa ile birlikte hazırladık bu horozu. Fikir Deryalı Günler programında gördüğümüz horozdan yumurtadanlıktı. Ben bunu kızımın önerisiyle değiştirerek oyuncak horoza çevirmiş oldum. Horoz için başlama noktası olan kafasını oluşturan yuvarlak kısmından sonraki boyun kısmında, artırma yaparak büyüklük elde etmiş oldum. Bununla mesela çaydanlığı sıcak tutmak için üzerine kılıf şeklinde daha büyük örülerek hazırlanabilir diye de düşünüyorum. Daha ince ve uzun şekliyle haşlanmış yumurtaları sıcak tutmak için yumurtadanlık yapılabilir.
Yapılışı:
Zincir çekelim ve zincirin her iki ucunu birleştirelim. Üzerini on iki adet sık iğne ile dolduralım.
Daha sonra bu sık iğnelerin üzerine ikili tırabzan yaparak dolduralım. Yalnız her sık iğne üzerine ikişer tırabzan yapalım. Bu şekilde düzgün bir yuvarlak elde edelim.

İkinci sırayı da tırabzanla bu şekilde dolduralım.
Boğaz kısmını yapmak için; altı adet kafes şeklinde tırabzan yapalım.

Bunun için iki zincir çekip, bir tırabzan atlayarak, ikili tırabzan yapalım. Daha sonra tekrar iki zincir çekelim. Bir tırabzanı atlayarak ikincisine ikili tırabzan yapalım. Bu şekilde toplam altı adet kafesli tırabzan yapmış olalım. Bu altılı kafesi öbür tarafına da (örgünün arka tarafına) devam ederek yapalım. Böylece şapka şeklini elde etmiş olalım. Bu aşamadan sonra horozun gövde kısmını yapmaya başlamış oluyoruz. Bu kafeslerin üzerini doldurmak için; her kafesin üzerini tığı ile altı defa alarak tek seferde çekelim. Böylece fıstık modeli yaparak örgüye devam edelim. Fıstık modeli lif örgüsünde de sıkça kullanılan bir teknik. Bu yüzden örgü bilenlerin rahatlıkla yapabileceği bir model olduğunu düşünüyorum.
Horozun ibiğini, gagasını ve kuyruğunu ise sonradan yaptım.


Alt kısmını ise sık iğne ile kapattım.
KOLAY GELSİN... |