ÇİLEK MARMELATI
.jpg)
Çileğin tam da zamanı. Belki birçoğunuz ‘iyi de çilek çıkalı epey oldu’ diyebilir. Ancak benim tam da mevsimi diye tarif ettiğim çilekler daha çok Mersin’de üretilen ve ilk önce tanıştığımız çilekler değil. Artık semt pazarlarına dağ çilekleri de yavaş yavaş gelmeye başladı. Hani ilk çıkanlara göre daha küçük boyutta olan ve mis gibi çilek kokan çilekler. En azından ismiyle kulağa hoş gelen çilekler.
Çilek marmeladı sayesinde, çilek reçelinin suyunun tüketilip tanelerinin kalma dönemi sona erdi. Özellikle çocuklu anneler için çilek marmeladı güzel bir alternatif. Ancak ille de taneli yapmak istiyorum derseniz o başka. Hem bu şekilde hazırlayacağınız çilek marmeladını pasta, turta ve tartoletlerinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
2 kilogram çilek
8 su bardağı tozşeker
Yapılışı:
İlk önce çilekleri yıkayıp, iyi bir şekilde suyunu süzdürelim. Daha sonra sap kısımlarını temizleyelim.
Çilekleri rondoda püre kıvamına getirelim.
Bu aşama da kaynatmak için büyükçe bir tencere kullanmak yerinde olacaktır. Püre kıvamındaki çilekleri bu tencere içerisine koyalım. Üzerine toz şekeri ilave edelim. Güzelce karıştıralım. Tencereyi ocakta kaynamaya bırakalım.
Kaynamaya başladıktan sonra orta kuvvetteki ateş üzerinde onbeş dakika kaynatalım. Daha fazla değil. Bu yüzden bir gözünüz sürekli saatte olmalı.
Bu ölçüden yedi yüz gramlık salça kavanozlarıyla üç adet+yarım kavanoz marmelat çıkıyor.
Eğer marmelatları hemen kullanmak için yapmıyorsanız ocaktan indirmeden birkaç dakika önce yarım limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu ilave edip bu şekilde birkaç dakika daha kaynatmanızı öneririm. Ben yaptığım marmeladın bir kısmını çevremle paylaştığım için bunları kullanmadım.
Ayrıca marmeladın taşmasını önlemek ve daha parlak görünmesini sağlamak amacıyla bir çay kaşığı tereyağı ilavesinde de bulunabilirsiniz. Eğer tereyağı ilavesinde bulunmayacaksanız, taşma ihtimaline karşılık dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Zira püre haline getirdiğimiz çilekler bu haliyle epeyce köpürüyor.
Marmeladın altını kapattıktan sonra birkaç dakika üzerinde oluşan köpüğün dinmesini bekleyelim. Daha sonra bunu büyük bir kaşık yardımıyla üstten alalım. Bu kısmı daha çok görüntüyü bozduğu için almamız gerekiyor. Dilerseniz bu kısmı ayrıca tüketebilirsiniz.
Daha sonra marmeladı soğuduktan sonra kavanozlara boşaltalım. Kapaklarını kapatıp buzdolabında muhafaza edelim.
Eğer uzun süreli muhafaza etmeyi düşünüyorsak marmeladı sıcakken kavanozlara boşaltıp, kapaklarını kapatalım. Bu şekilde soğuduktan sonra serin, karanlık bir yerde muhafaza edelim. Kavanozu kullanıma açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edelim.
Bu lezzetli marmeladı sevdiklerinizle birlikte ağız tadıyla yemeniz dileğiyle…

KOLAY GELSİN…
|