Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kışa Hazırlık\Turşu Yapımı
Kornişon Turşu Yapımı
9.10.2013 - 17:25

KORNİŞON TURŞU YAPIMI

Güzel Rabbim, gönlümüzü ve ömrümüzü, bugünlerimizi ve yarınlarımızı güzelliklerle donatsın inşaAllah.

Taşınma ve yerleşme telaşı arasında, iki arada bir derede turşuda yaptım. Aslında çubuk salatalığından turşu yapmak istemiştim. Ancak pazarda şöyle kütür kütür turşu olacak cinsden bir saltalık bulamayınca, kornişon salatalıklardan aldım. Onlarda fotoğraflarda görüldüğü üzere epeyce büyük çıktı. Neyse ne derler? Neye niyet neye kısmet. Ha bir de bu sefer ilk defa tanıştığım ve aldığım, turşumda da kullandığım dereotu bitkisinin tohumlanmış halinden bahsetmek isterim.

Pazardaki satıcı teyze, bunsuz çubuk turşusu kurulmaz. Kurulsa da tadı olmaz demişti. Benimde hemen bu durum dikkatimi çekmişti. Bunun üzerine salatalıkları almadan tohumlanmış dereotu bitkisini almış oldum. Gerçekten de turşuya farklı bir koku ve tat verdi. İnşaAllah bayramda ikramlıkların yanında misafirlerime ikram etmeyi düşünüyorum. Gelelim salatalık/kornişon turşunun yapılışına:

Turşu Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Çok yakın bir izleyicim ‘Merhaba arkadaşım... Bu sene yaptığım kornişon salatalık turşum aşırı tuzlu olmuş ve salatalıklar tuzu emmiş, acaba tuz miktarını nasıl azaltabilirim? Acele cevap! İstemiş. Aslında turşunun tuzunun az olması nasıl turşu suyunun uzayıp, ömrünün kısa olmasına ve bozulmasına sebep oluyorsa, turşu suyunun gereğinden fazla tuzlu olması da sıkıntı oluşturabiliyor. Aslında mayalanarak, tüm tuzu bünyesine çeken turşular için yapılabilecek pek de fazla bir şey yok. İnsanın aklına hemen turşunun suyunu değiştirmek geliyor. Ancak bu sebzenin bünyesine çektiği tuzu almada etkili olmuyor hem de turşunun tadını bozuyor. Naçizane nette bulduğum ama denemediğim ve belki denize düşen yılana sarılır hesabı denemek istersiniz diye düşündüğüm bu iki yöntemi sizlerle paylaşmak istedim.

1.Yöntem: Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, kabukları soyulmuş birkaç tane soğanı sirkeye koyun, bu karışımıda turşuya ilave edin ve üç dört hafta bekletin.

2.Yöntem:  Tuzu fazla kaçmış turşuya, turşu sebze ağırlığının 1/4 ü oranında soyulmuş ve yarıya bölünmüş çekirdekleri üzerinde elma ilave edin.

Turşu Suyu Ölçüsü/Turşu Suyu&Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Aslında her sebzenin tuz çekme oranı ve bünyesinde barındırdığı şeker miktarı, turşudaki tuz miktarını etkilemekte. Kimi sebzeler daha şekerli olduğu için daha çok tuz isteyebiliyor. Kimileri de daha az tuz. Turşu suyundaki tuz miktarının ayarlanmasında geleneksel yöntem yumurta yöntemidir.

Turşularınız da tuz miktarını ayarlamak için; yıkanmış bir yumurtayı kullanacağınız kadar suyun içine atın. Yumurta dibe dalacaktır.

Yumurta yüzmeye başlayıncaya kadar tuz karıştırarak ilave edin. Yumurtanız yüzmeye başladığında tuz miktarı tamam demektir.

Diğer yöntem de tadarak turşu tuzunu ayarlama yöntemidir. Bunda da tuz alışkanlığınıza göre bir miktar yanılma payı olabiliyor. Belirtilen tuz ayarı deniz suyu ayarıdır. Yani hissedilir derecede tuzlu olmalı. Ancak tuz avusu değil. Aman dikkat! Ya da siz en iyisi benim yaptığım gibi ilk 3-4 dört gün süresince her gün turşunuzun suyunu tadarak kontrol edin. Gerekirse turşu suyundan bir miktar alıp, tuz ilave ederek bunu eritin ve turşu kavanozuna/bidonuna ilave edin. Kapağını kapatıp, hafifçe çalkalayın.

Kornişon Turşu Malzemeleri/5 litrelik kavanoz ölçüsü

2,5 kilogram büyük boy kornişon

2-3 dal tohumlanmış dereotu

4 baş sarımsak

Turşu Suyu Ölçüsü/5 litrelik kavanoz ölçüsü

2 litre su

2 su bardağı üzüm sirkesi

6 yemek kaşığı kaya tuzu

2 çay kaşığı limon tuzu

Kornişon Turşu Yapılışı:

Kornişonları bolca su içerisinde birkaç saat bekletelim.

Daha sonra güzelce yıkayalım.

Sarımsakları soyalım.

Dereotu bitkisini yıkayıp, 5-6 santimlik parçalara keselim. Yarısını turşu kavanozunun dibine koyalım. Birazda sarımsak atalım.

Daha sonra kornişonları 2-3 yerinden bıçakla delerek kavanoza yerleştirmeye başlayalım. Deldiğimiz bu yerlerden turşu suyu nüfuz ederek, içine daha iyi işlemesini sağlayacak.

Aralara biraz sarımsak atmayı unutmayalım.

En son kornişonların üzerine sarımsak ve dereotu bitkisinden koyalım.

İki su bardağı üzüm sirkesini kavanoza ilave edelim.

Gelelim turşu suyunu hazırlamaya; bir kap içerisinde normal dinlenmiş musluk suyu, kaya tuzu, limon tuzunu koyarak, tuz eriyene kadar karıştıralım.

Eriyen turşu suyunu kavanoza ekleyelim.

Turşu kavanozunun kapağını kapatalım. Serin ve güneş görmeyen bir yere kaldırarak mayalanmaya bırakalım. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak turşumuzun mayalanma ve hazır olma kıvamı değişecektir.

Bu turşumun ikinci günkü hali. Rengi değişerek, mayalanmaya başlamış bile.

Sağlık ve afiyetle yemeniz dileğimle.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 10516 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar