Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Reçel Tarifleri
Taze İncir Reçeli
20.8.2014 - 18:52

TAZE İNCİR REÇELİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

-İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emin beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik. Tin Suresi/1-5

Allah’ın Selam’ı Rahmet ve Bereketi tüm kardeşlerimin üzerine olsun...

Sık sık dile getiririm. Mutfak birçok yemek hikâyesinden oluşan bir dünya. İncir de benim için öyle. Küçüklüğümdeki incir sevgimden başlayarak mı başlasam incir hikâyeme. Yoksa rahmetli babaannem vefat etmeden birkaç yıl önce, köydeki ocakta kaynattığımız incir reçelini yazarak mı? Ya da bir zamanlar yaşadığım İstanbul’da bahçelerde boy gösteren irili ufaklı yeşil incir ağaçlarından bahsederek mi? Bilemedim. Meğer incire dair ne çok şey varmış mazimde.

İncir çeşidi en çok olan meyvelerden biri. Siyahı, yeşili derken. Özel isimlere girersek sanırım liste çokça uzar. Acaba kaç tanesi kaldı bu çeşitlerden. Çocukluğumun patika yollarındaki incir ağaçlarından. Bahçede yükselen, mis gibi kokan ve zamanı geldiğinde balını güneşe doğru damlatan incirlerden.

İncir meyvenin en genel adı. Şimdilerde doğduğum değil, doyduğum yer olan Ankara’da incire yemiş diyorlar. Dün alırken yeni bir adını daha öğrendim. Aydın balı. Gerçekten bana göre de bal gibi bir meyve.

Aslında incir reçeli yapılan meyve çeşidi, olgunlaşmamış olan ham incir çeşidi. Nereden duyduğumu hatırlamıyorum, bütün minik haldeki yeşil incirler, erkek incirmiş. Bu tür incirleri her yerde bulmak maalesef mümkün değil.  Ben İstanbul’ da Büyükçekmece pazarında bolca görürdüm. Oradaki Trakyalı vatandaşlarımızdan ve coğrafyadan dolayı sanırım. Daha sonra İstanbul’un bazı semt pazarlarında da gördüm. Buralarda kabuklu ve kabuğu soyulmuş bir şekilde satılıyor. Bu tür reçeller tabakta tane tane duruyor. Paylaşacağım taze incir reçeli ise biraz marmeladımsı. Malum yapısı gereği.

Benim bugün paylaşacağım incir reçeli taze incirden ve birçok yerde bulabileceğiniz türden. Ben yeşil Aydın inciri kullandım. Ancak bu tarifi siyah incire de uygulamak mümkün. Hatta kuru incirden cevizli incir reçeli bile yapılıyor. Onu da ilerleyen zamanlar da paylaşırım inşallah. Hele şu yaptığım reçeller biraz azalsın. Tabii bu durum biraz da arz talep meselesi. Eğer sizlerden çokça istek alırsam bunu biraz daha hızlandırabilirim. Bunun için yorum bırakmanız yeterli.

Gelelim taze incir reçelini nasıl yaptığıma. Bunun için kızımla birlikte en yakın semt pazarına gittik. Tezgâhları tek tek büyük bir dikkatle ve zevkle gezdikten sonra uygun olduğunu düşündüğümüz inciri almaya karar verdik. Her zaman hafif şerbeti akan ve irice incirleri almaya çalışırız ya, bu sefer mümkün olduğunca olgun fakat çatlamamış, biraz dirice incirlerden almaya çalıştım. Tabii incirleri tek tek almak gibi bir şansımız olmadığı için tüm bu tercihleri göz ucuyla yapıyoruz. Reçel yapımına uygun olduğunu düşündüğümüz incirleri aldıktan sonra büyük bir özenle eve kadar taşıyoruz. Tıpkı kucağımızda bebek taşır gibi. Malum incir pazardan sağlam, eve gelene kadar bir-iki tane fire veren bir meyve. Ama bu sefer kararlıyım, fire verenleri de reçel yapımında kullanacağım. İncirleri yemek yok.  Eve geldikten sonra incirleri ne yapıyoruz? Devamı aşağıdaki reçete ve resimlerde.

Malzemeler:

1 kilogram taze (olgunlaşmış) incir

3 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

½ limonun suyu

6-7 diş limon tuzu

1 çay kaşığı tereyağı

İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İncirleri yıkadıktan sonra soyalım ve büyüklüğüne göre iri dilimlere keselim.

Genişçe bir tencere içerisine doğradığımız incirleri nazikçe dizelim.

Üzerine toz şekeri ilave edelim.

 Bu şekilde ortalama 12 saat bekletelim. Bu işleme meyveyi şekere yatırma diyoruz.

Ben akşamdan şekere yatırdığım için 15 saat bekletmiş oldum.

Bu sürenin sonunda şekerin eriyip, sulandığını göreceksiniz.

Sabah olunca tencereyi orta kuvvetteki ateşe koyalım. Üzerine suyu ekleyelim.

Reçel tenceresi kaynamaya başlarken köpürmeye başlayacaktır.

Kaynama ilk önce kenarlardan ardından orta noktalardan olacaktır. İşte tam anlamıyla kaynamaya başlayınca altını kısalım.

Bu şekilde kaynarken köpürmesinin kesilmesi için (buna diğer adıyla kef diyorlar) içerisine 1 çay kaşığı tereyağı ilave edelim.

Ben orta kuvvetteki ateşin kısık ayarında 1 saat kadar incir reçelini pişirdim.

Taze incirle yaptığımız reçelimiz biraz narin reçellerden. Bu yüzden karıştırma işlemini çok yapmıyoruz. Tencereyi ara sıra her iki yana sallayarak karıştırma yapabiliriz.

Bu aşamaya yaklaşırken reçelin suyundan 1 tatlı kaşığı kadar alıp çay tabağı içerisine koyup, soğuttuktan sonra kıvamını kendinize göre kontrol edebilirsiniz. Ben koyu kıvamlı reçelleri sevdiğim için bu sürede kaynattım.

1 saatin sonunda limon suyu ve limon tuzunu ekleyelim. Şimdi tahta bir kaşıkla alttan alta hafifçe karıştırabiliriz. Bu şekilde 2-3 dakika daha kaynatalım.

Sıcak bir şekilde kavanoza koyup, soğuduktan sonra kapağını kapatalım ve buzdolabında muhafaza edelim.

Eğer incir reçelini hemen kullanmayacaksak camdan reçel kavanozunu ve kapağını, 110 dereceye ayarladığımız fırında 10 dakika kadar tutarak sterilize edelim. Bu yöntem benim bu sene sıkça kullandığım bir yöntem.

Daha sonra sıcak kavanoza sıcak haldeki reçeli koyup ağzını sıkıca kapatalım. Oda ısısında soğuttuktan sonra serin güneş görmeyen bir yere kaldıralım.

Tıpkı hazır reçellerde olduğu kullanmaya başladıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edelim.

AFİYET OLSUN...

FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI

FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI

Bu haberi : 9637 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar