Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Reçel Tarifleri
Erik Marmelatı Nasıl Yapılır?
5.9.2013 - 11:38

ERİK MARMELATI NASIL YAPILIR?

herrenk mutfağındaki kış hazırlıkları nelerdir

Günümüz hayırlı ve bereketli geçsin herrenk dostları. Güne ve tarifime Hz. Ömer’den çok sevdiğim, başbakanın da sıkça tekrarladığı bir sözle başlamak istiyorum. Bu sözün belleklerimizden çıkmaması duasıyla.

“Dicle kenarında bir kurt kapsa koyunu, adli ilahi Ömer’den sorar onu”

Bizi ve değer verdiğimiz kişileri, hacıları, hocaları hangi makam ve mevki de olursa olsun kendimize getiren, bize ‘ne olduğumuzu değil, ne olmamız’ gerektiğini hatırlatarak silkeleyen şu sözlerle devam etmek isterim.

“Ben sizin hayırlınız olmadığım hâlde başınıza geçtim. Eğer benim doğru yaptığımı görürseniz destek olunuz, yanlış yaptığımı görürseniz düzeltiniz”

Kış hazırlıklarına herrenk mutfağında tam gaz devam. Kış hazırlıklarına neler yaptığımı merak eden dostlarıma kısaca bahsetmek istiyorum. Ve tabii yapacaklarımdan. İlk önce lezzetli mi lezzetli kahvaltılık bir sos yaptım. Kahvaltılık hint salçası. İkinci olarak köyden gelen organik eriklerle güzel bir marmelat. Dolmalık kurutulmuş kabak. Bunlar kış hazırlıklarında şimdiye kadar yaptıklarım. Yine bayram ziyaretine gittiğimde topladığım acı elmalarla yaptığım elma sirkesi var sırada. Ama neticeyi gördükten sonra paylaşacağım inşaAllah sizlerle. Daha başka sırada kaynatmadan güneşte bekleterek yapmayı düşündüğüm biber salçası ve bu sefer tek başıma yapacağım ayrıntılı ve bol resimli kışlık kuru tarhana tarifim var. Kışlık turşu çeşitlerini ise henüz saymıyorum. Çünkü ona biraz daha zaman var.

Sizler kış için neler hazırlıyorsunuz? doğrusu merak ediyorum. Kış hazırlıkları paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Şimdi eriğin en bol olduğu dönemler. Aman sakın kaçırmayın derim! Gelelim bugün sizlerle tarifini paylaşacağım erik marmelatına. Köyümden annemin gönderdiği doğal eriklerle, enfes bir marmelat hazırladım. Daha önce erik marmelatı yapımını paylaşmıştım. Ancak bu sefer farklı bir yöntem uyguladım. Güneşte bekleterek fazla suyunu çektirme yöntemi. Hani bazı pekmezlerde uygulanan yöntemin aynısı. Bu şekilde kıvamı çok daha güzel oldu. Bir de güneşte bekleterek yaptığım bu yöntemle marmelatı daha uzun süre muhafaza edebileceğimi düşünüyorum. Arkadaşım Hülya’nın annesi marmelatları ve pekmezleri hep bu yöntemle yaparmış.

Ben erik marmelatını yaş pastalara çok yakıştırıyorum. Hem lezzet hem de görüntü olarak. Ha bir de kahvaltılarda kaymağın yanına. Mmmm doğrusu enfes oluyor. Deneyenler ne dersiniz?

Aslında kayısı, şefatli, kiraz, vişne, erik, portakal gibi meyvelerden değişik marmelatlar hazırlamak mümkün. Az sonra anlatacağım yöntemi uygulayarak.

Erik Marmelatı Malzemeleri:

3 lt.’lik kap ölçüsüne göre çekirdekleri çıkarılmış erik

10 su bardağı su

4 su bardağı toz şeker

1,5 çay kaşığı limon tuzu

Marmelat Yapımı:

Erikleri güzelce yıkayalım.

Eriklerin çekirdeklerini ayıklayalım.

Daha sonra el blendırıyla veya benim yaptığım gibi mutfak robotunda, erikleri püre kıvamına getirelim.

Erik püresini/posasını büyük bir tencere içerisine alalım.

Erik posasının üzerine 10 bardak su ilavesinde bulunalım.

Su ilave ettiğimiz erik püresini/posasını 15 dakika boyunca harlı ateşte kaynatalım.

Bu aşama da kaynarken üzerinde oluşan köpüklerini mutlaka alalım! Burası önemli bir nokta!

Daha sonra 4 su bardağı toz şeker ekleyelim.

Yarım saat de bu şekilde yine orta kuvvetteki ateş üzerinde kaynatmaya devam edelim. Ara sıra karıştırmayı unutmayalım!

Bu sürenin sonunda altını kapatalım.

Ilındıktan sonra tel süzgeçten geçirerek, marmelatın içerisinde kalan kabuklarından arındıralım.

Ben marmelattan çıkan bir kase erik posasını atarak ziyan etmeyip, herşey de bir fayda vardır deyip kahvaltı da kullandım.

Tel süzgeçten süzerek tekrar tencereye aldığımız marmelatı ocak üzerine koyalım.

Kaynamaya başlayınca 1,5 çay kaşığı limon tuzu ilave edelim. Ve bu şekilde orta kuvvetteki ateş üzerinde 15 dakika kaynatalım.

Kaynamakta olan marmelatı ara-sıra karıştırmayı unutmayalım! Burası önemli!

Bu sürenin sonunda marmelatı ocaktan alıp, fırın tepsisine yayalım/dökelim.

Balkonumuzun bol güneş gören yerine koyarak, yaklaşık 5 saat boyunca bekletelim.

Üzerinin kabuk tutmaması için ara-sıra karıştıralım.

Böylece erik marmeletını güneşte bekleterek fazla suyunu çekmesini sağlamış ve güzel bir kıvam almasını temin etmiş olacağız. Tabii bir de güneşte bekletilen reçel, marmelat ve pekmez gibi ürünlerin hem daha lezzetli hem de daha dayanıklı olduğunu da unutmamak lazım. Malum güneş te başlı başına bir nimet!

Güneşte beklettiğimiz ve koyu bir kıvama gelen erik marmelatını 2 lt.’lik kavanoz içerisine dolduralım. Kapağına peçete koyarak kapatalım. Sonradan içerisinde oluşacak olan nemden dolayı marmelatın bozulmaması için.

Bu da marmelat yapımının son püf noktalarından biri olsun!

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 10704 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar