Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Aklınızda Bulunsun
Dört Mevsim Klasiği:Patates
24.1.2011 - 11:16

DÖRT MEVSİM KLASİĞİ: PATATES

Yorgunluğa karşı en iyi silah selenyumdur.

Selenyumu en bol yiyecekler:

- Patates 200 gr. (903 mikrogram)

- Tonbalığı 85gr. (69 mikrogram)

- Yumurta, 1 orta boy 31

- Ayçiçeği 28 gr. 22

- Hindi göğsü 85 gr. 27

- Tavuk Göğsü 85 22

- Ekmek 1 dilim=25 gram 10

(Taylan Kümeli - Neden Yoruluyoruz)

Dünyanın pek çok yerinde vazgeçilmez bir yiyecek olan patatesin besleyiciliği hakkında spekülasyonlar çok. Fazla kilolu olan kişilere halk arasında ’’patates çuvalı gibisin’’   benzetmesini sıkça duyarız. Bu sözlerde patatesin şişmanlattığı iması da yer alıyor gibi sanki. Oysa patates hiç yağ içermez. Orta boy haşlanmış ya da fırında pişirilmiş bir patates sadece 100 kalori verir. Buna karşılık patates lifli bir besindir. Bir C vitamini ve B6 vitamini deposudur. Demir de içerir.

Portakal ve domates kadar olmasa da patates elma, armut ve ayvadan daha fazla C vitamini içerir. Her gün 200-300 gram büyüklüğünde bir patates yenmesi halinde, vücudun günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.

Son yapılan çalışmalarda patatesin bir nitrik asit ve çinko deposu olduğu da gösterildi. Dolayısıyla özellikle ishal veya mide-barsak sistemi bozukluklarında değerli bir diyet. İshali olana haşlanmış patates yedirilmesi de bu yüzdendir.

Patates ağırlıklı beslenenlerde, beyin kanaması sıklığının %6 oranında azaldığı, akciğer kapasitesinin ise anlamlı artış gösterdiği bildirilmiş. Patatesin bayanlarda göğüs kanseri riskini azalttığına da inanılıyor.

Nadiren alerjik bazı reaksiyonlara yol açtığı da söyleniyor. Ciltte döküntü, kaşıntı gözlenebiliyor.

Patates "sıradan sebze" muamelesi görmeye alışık. Ucuzluğu ile şöhret kazanmış bir sebze. Ayrıca dört mevsim değişik halleriyle pazar tezgâhlarında yerini kimselere kaptırmayan bir sebze. Büyük küçük birçok kişinin damak tadına bir şekliyle hitap edebilen beynelmilel, vazgeçilmez bir sebze. Bu yüzden giderek tüm dünya ülkelerinde mönünün başköşesine oturma yolunda ilerleyen, demirbaş bir sebze. Tek başına mükemmel bir yemekken, her şeye yakışan yanıyla da vazgeçilmezliğini kanıtlıyor adeta. Kızartmasından etli yemeğine, dolmasından salatasına, püresinden köftesine, nişastasından ununa kadar çok geniş bir yelpazesi olan patates girmedik ev bırakmıyor. Böyle olunca zaman zaman insanı düşündüren bir sebze de. Acaba patates olmasaydı, insanlığın ortak tadı ne olurdu?

Sağlıklı ve lezzetli günler dileğiyle…

 

 

 

 

Bu haberi : 4106 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar