Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Aklınızda Bulunsun
Portakal Dilimi Şekerlemesi
4.4.2012 - 12:05

PORTAKAL DİLİMİ ŞEKERLEMESİ

portakallı çay saati tarifleri

"Baharın ve güzelliklerin sahibi latif YARADANIN Selamı ile..

Yaşamın güzelliklerinden baharı yaşamaya başladığımız şu günlerde, baharın tüm güzelliklerinin tadına varabilmeniz dileğiyle ve selamların en güzeliyle selamlamak istedim.

Baharın sıcaklığını hissettiğimiz şu günlerde kimi yerlerde hala kar yağışları olsa da inşallah bu beldelerdekilerin de baharın güzelliklerine hayırlısı ile erişmelerini diliyorum.

Bahardan bahsederken nerden çıktı bu portakal dilimi şekerlemesi tarifi diye soracak olursanız. Cevaben diyeceğim odur ki; bir site sahibinin gören gözü durumundadır fotoğraf makinesi. Makineyle ilgili bir süreliğine sıkıntı yaşayınca bazı tarifleri eklemede geciktim. Malum fotoğraflamadan yayınlamayı çok tercih etmediğim için böylesi bir gecikme oldu.

Gerçi hala semt pazarlarında ve market reyonlarında portakal var. Bunu göz önünde bulundurarak belki kıştan yaza bir esinti taşımak isteyenler olur diye düşündüm. Çünkü hala geç kalmış sayılmazsınız.

Birçok tarifte portakalın sadece kabuk kısmı kullanılarak yapılan şekerlemeyi ben portakalın bütün halini kullanarak yaptım. Tarifteki uzun yazıyı görerek sakın bu fikrinizden caymayın. Bu tarifte bence en sabırsızlanmanız gereken kısmı, yapımından çok kurutma işlemi esnasında beklenecek olan kısmı. Bunun için de biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Uzun kış günleri boyunca toprak altında baharın güneşini bekleyen diğer tüm canlıların gösterdiği sabrı bizim de burada göstermemiz gerekiyor. Şimdiden deneyecek olan arkadaşlara kolay gelmesi temennisiyle...

Malzemeler:

4 adet kalın kabuklu portakal

4 adet portakalın suyu

3 su bardağı tozşeker

3 su bardağı su

1 çay bardağı ılık su+1 çay kaşığı limon tuzu

Portakal dilimi şekerlemesi nasıl yapılır?:

Bütün portakalların dış kısımlarını rendeleyerek başlıyoruz.

Normalde kek ve kurabiyelerde kullandığımız portakalın renkli kısmını bu sefer rendenin ince tarafı ile güzel bir şekilde rendeleyelim. Tamamen rendeleyelim zira bu kısmı acılık veren kısmı oluyor.

Daha sonra yıkayalım.

Kaynatacağımız tencere içerisine portakalları bütün bir şekilde alalım. Üzerine su ekleyerek kaynatalım. Yaklaşık beş dakika kadar kaynatalım.

Daha sonra bu suyu süzelim. Tekrar su ekleyerek bu işlemi en az üç kere daha tekrarlayalım. Sakın üşenip daha az yapmaya kalkışmayın, çünkü bu aşama şekerlemede önemli bir aşama oluyor. Bu yöntemle portakalın kabuğunun verdiği acılığı daha kısa bir sürede almış oluyoruz. Yoksa ki daha uzun yöntemler de var. Ancak benim kısa sürede sonuca ulaşmak istiyorsanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Daha sonra yarım saat kadar su içerisinde bekletelim. Tekrar bu suyu süzelim.

 0,5 santim kalınlığında yuvarlak dilimlere keselim. Tekrar şekerle buluşturacağımız için uygun büyüklükteki bir tencere içerisine düzgün bir şekilde yerleştirelim. Üzerine;

3 su bardağı tozşeker ve 3 su bardağı su ilave edelim.

Bu şekilde 40 dakika kadar orta kuvvetteki ateş üzerinde kaynatalım.

4adet portakalın suyunu sıkıp, kaynamakta olan portakal dilimlerine ilave edelim. Bu ilaveden sonra 20 dakika daha kaynatalım.

Sonrasında bir çay bardağı ılık su içerisinde erittiğimiz bir çay kaşığı limon tuzunu ekleyelim. Bu şekilde 15-20 dakika daha kaynatalım.  

Bu son aşamada dikkat etmemiz gereken nokta portakal dilimlerinin mümkün olduğunca suyunu çekmesi. Ancak bu işlemi yaparken sık sık kontrol edip, gerekirse portakal dilimlerini alt-üst edelim. Ve dikkat edelim. Tüm suyunu çekip yanmasınlar.

Son aşamada portakalın hoş kokusunun yanında vanilya gibi değişik aromaları da almak istiyorsanız vanilya kullanabilirsiniz. Ancak ben kıştan kalma bir hazırlık, koku ve tat olması için herhangi bir şey kullanmadım. Bu şekilde kurabiyelerde, yaş pastalarda ve keklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Nitekim ben portakal dilimlerini küçük bir şekilde doğrayarak geçen hafta yaptığım kurabiyede kullandım.

Sonuç çok başarılıydı. Böylelikle elinizin altında kendi el emeğiniz, gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz portakal dilimi şekerlemeleriniz oluyor.

Son olarak sıra geldi portakal dilimi şekerlemelerimizi kurutmaya.

Portakal dilimlerini soğumadan bir kevgir içerisine alarak fazla suyunun akmasını sağlayalım. Bu işlemden sonra;

Büyükçe bir tepsiye bolca tozşeker serpelim. Portakal dilimlerini tozşekere iyice bulayalım. Bu aşamada şekerden yana biraz bonkör davranmanız gerekiyor. Zira portakal dilimleri şekeri çok seviyor. Ayrıca adı üstünde portakal dilimi şekerlemeleri.

Portakal dilimlerini iyice tozşekere buladıktan sonra benim tavsiyem varsa tel bir ızgara üzerinde kurutma işlemini yapmanız. Bu şekilde havayla her tarafı daha çok temas edeceği için kuruma işlemi daha da kısalacaktır.

Ancak benim böyle bir imkanım olmadığı için yağlı kağıt üzerinde her gün çevirerek kurutmak durumunda kaldım.

Bu şekilde ara-sıra tozşeker serpmeyi ihmal etmedim. Yaklaşık olarak iki hafta gibi bir sürede kuruma işlemi gerçekleşmiş oldu. Ancak dediğim gibi bu işlemi tel bir ızgara üzerinde yaparsanız, portakal dilimleri daha çok havayla temas edeceği için daha kısa sürede kurumuş olacaktır.

Ayrıca bir diğer önemli nokta bu sürenin sonunda portakal dilimleri öyle çok ta sert olmuyor. Ben son olarak bünyesindeki tüm suyu çektiğine emin olduktan sonra toz şekere bulayarak cam bir kavanoz içerisine yerleştirdim.

Bu şekilde buzdolabında muhafaza etmeye devam ediyorum. Buzdolabında soğukla temas ettikten sonra daha da çok sertleştiler.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 17871 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar