Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kışa Hazırlık\Turşu Yapımı
Karışık Kış Turşusu Nasıl Yapılır?
10.10.2012 - 18:45

KARIŞIK KIŞ TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Ebu Hurayra’dan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) şöyle buyurmuştur: 

"Müslüman müslümanın kardeşidir, ona ihanet etmez, ona yalan söylemez, onu utandırmaz. Her Müslümanın diğer müslümana ırzı (onuru, şerefi), malı ve kanı haramdır". Rasulullah (sas.), (kalbini göstererek) "Takva işte buradadır." dedi ve devam etti: "Bir müslümanın müslüman kardeşini hor ve hakir göstermesi ona kötülük olarak yeter." (Tirmizi, Birr 18) 

Malzemeler/8 litrelik cam kavanoz için

2 kilogram acur

1,5 kilogram kelek

1 kilogram yeşil domates

300-400 gram havuç

4 baş sarımsak

1 tutam maydanoz

1 tutam dereotu

6 adet defne yaprağı

1 tatlı kaşığı kişniş tohumu

1 tatlı kaşığı pulbiber

Turşu suyu için:

1 liter suya; 2 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay bardağı elma sirkesi, 1,5 çay kaşığı limon tuzu

Ayrıca kelekleri tuzlamak için; 1litre su, 3 yemek kaşığı kaya tuzu

Yapılışı:

Öncelikleri kelekleri yıkayalım. Keleklerin her iki yanından çok küçük bir şekilde keselim. Bir litreye üç yemek kaşığı tuz ilave edip, eritelim. Bu suda kelekleri bir gece bekletelim. Sonra bu suyu süzdürerek, bir kez yıkayalım.

Keleklerin birkaç yerinden bıçakla delelim.

Ertesi gün diğer turşuluk sebzeleri iyi bir şekilde yıkayalım.

Sırasıyla kavanozun dibine birer tutam maydanoz ve dereotu koyalım.

Birkaç diş sarımsak doğrayıp atalım. Daha sonra keleklerden birkaç tane ilave edelim. Havucu verevine doğrayarak ekleyelim. Yeşil domateslerden bir-iki tane dilimleyerek yerleştirelim. Acurların küçük olanlarını birkaç yerinden iğneyle deldikten sonra ilave edelim. Büyük olanları dilediğimiz boyda keserek koyabiliriz.

Tekrar üzerine sarımsak dişlerini doğrayarak serpelim. Sıralamayı bu şekilde takip ederek kavanozu dolduralım. Bu arada lezzet vermesi için aralarına birkaç adet yeşil biber de koyabilirsiniz.

Kavanozun en üstüne tercihe göre kişniş tohumu, defne yaprağı, pulbiber ilave edelim.

Diğer taraftan turşunun suyunu hazırlayalım. Ben sekiz litrelik cam kavanoz için yaklaşık üç litreye yakın turşu suyu kullandım. Bunu göz önünde bulundurarak bir litre hesabıyla ölçüde verilen malzemelerden bir turşu suyu hazırlayalım.

Suyun içerisinde tuz ve limon tuzu iyice eridikten sonra turşu suyunu kavanoza dökelim. Üzerine tozşekeri, elma sirkesini ilave edelim. Bunları ilave ederken kavanoza eklediğimiz turşu suyu ölçüsünü gözönüzde bulundurmamız gerekiyor.

Kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatarak, serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. Resimde gördüğünüz turşumun bir gün sonraki hali. Yavaş yavaş içindeki sebzeler renk değiştirmeye başladı bile. Yapacak olan ziyaretçilerime şimdiden kolay gelsin...

Not: Kelek tarifin başında da belirttiğim gibi yapısı gereği salyalaşmaya müsait bir sebze. Eğer turşunuzu kurduktan sonra mayalanma aşamasında turşu suyunun salyalandığını görecek olursanız sakın telaşlanmayın. Bu salyalaşmış turşu suyunu tamamen dökün. Kavanozun içerisine bir kez tamamen su doldurun. Bu suyu da tamamıyla boşaltın. Ardından tekrar kavanozunuzun alacağı miktarda turşu suyu hazırlayın. Tabii sirke, limon tuzu, şeker ve baharatları tekrar ilave ederek... Bu turşuyu kelek hakkında yaptığım bu kadar açıklamadan sonra kurma noktasında tereddüt yaşıyorsanız, kelek dışındaki malzemeleri kullanarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde de çok güzel oluyor.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 4171 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar