SAĞLIKLI BESLENMENİN ALTIN KURALLARI
Sağlıklı beslenmek için karbonhidratla proteini dengelemek gerekir.
Karbonhidratla (makarna, pilav), proteini (et, balık, tavuk eti, peynir, yoğurt), ayrı öğünlerde almak gerekir.
Haftada 3 gün ya da bir öğünde 2 yumurta kırılmış menemen tokluk hissi yaratır ve kas alımını artırır.
İnsülin dengesi içinde karbonhidrat ve proteinin ayrı alınması önemlidir. Çünkü tek taraflı beslenmede fazla karbonhidrat alımında insan vücudu kendini korumaya alır, fazla insülin salgılar. Bu da kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden olur.
Haftada üç gün protein grubundan (et, balık, tavuk eti) alınabilir. Kolesterolü yüksek dahi olsa alınabilir. Burada ki denge yanına alacağımız karbonhidrat alımının miktarı ile olacaktır.
Acı metabolizmayı hızlandırır. Özellikle karabiber ve pul biber.
Ayrıca 1 gram 9 kalori verirken; 1 gram sıvıyağ da aynı şekilde 9 kalori verir. Anlayacağınız yağ, yağdır.
Çocuğumuza kazandırılacak yemek alışkanlığı tamamen evdeki eğitimden geçer. Ev alışkanlıkları, sofra kültürünün oluşturulması gerekir. Bunun için spora, harekete alıştırmak gerekir. Çocuklarımızı anti-sosyal yapmamak gerekir. Çocuklarımızla yapacağımız yürüyüşler yaşantımıza farklı bir renklilik katacaktır.
Obozitenin asıl nedeni ayaküstü yani fazla karbonhidratlı, Amerikan tabağı büyüklüğünde yemek tüketilmesidir. Nefsini köreltmek, psikolojik rahatlama için haftada bir dışarıda yemek yenebilir. Ama bunun evdeki sağlıklı yemeklerle dengelenmesi gerekir.
Sağlıklı beslenmede en baş kurallardan bir tanesi de çok su içmektir. Aslında buna yeterince su içmek demek gerekir. Ancak az su içildiğini ve neredeyse çayın çok tüketildiği zamanlarda su içmenin unutulduğunu göz önünde bulundurursak konuya ancak bu şekilde dikkat çekebiliriz.
Zayıflama için olmasa dahi, kiloyu koruyabilmek adına ve deri, cilt, böbrek, bağışıklık sistemi için su tüketimine dikkat etmek gerekir.
Vücudumuzun %65’i su. Bu oranı karşılamak için su içmek gerekir. Ayrıca su yağların atılım yönüdür.
Mide rahatsızlıklarının metabolizmayı yavaşlattığı gerçeğini de unutmayalım.
Asidi fazla yiyecekleri aç karnına almamak gerekir. Örneğin sirkeli su gibi.
İki tip insan vardır: Biri mutluluktan yiyen. Diğeri mutsuzluktan.
Mutsuzluktan yiyenler; umutsuzluklarının faturalarını yiyeceklerden çıkarırlar. Evde kalmak yerine; kendine dışarıda bir meşguliyet bulmak, spor yapmak, yürüyüş yapmak gibi aktiviteler belki sorununuza bir parça merhem olabilir. Bir konuya kilitlenip, mutsuzlaşıp yiyenlerin, kendilerini başka şeylerle oyalamaları gerekir.
En çok gündem olan şekerin esmer haliyle beyaz halinin sadece içerik olarak bir miktar farklılıkları vardır. Yoksa ki şeker yine şekerdir.
Vücudun ihtiyacı olan şey şifadır. Ancak burada bunun alındığı yol önemlidir. Örneğin; tuzlu peynir yerine tuzsuz ( zira fazlası dolaşım bozukluğu yapar, vücutta su tutar, kolesterolü yükseltir, sedef hastalığını artırır.) peynir tüketmek daha doğru bir davranış olur.
Yemeklere çok fazla tuz atmak yerine, bunu yerine geçebilecek baharatları kullanmak, maydanoz dereotu gibi yeşilliklerden faydalanmak daha yararlı olacaktır.
Karbonhidratlı gıdaları daha çok öğlen veya 4-5 arası tüketmek gerekir.
Hayatımızı basit altın kurallarla daha sağlıklı hale getirebiliriz.
Mesela haftada 3 gün spor yapılabilir. Spor yapamayanlar en azından 1 saat yürüyüş yapabilirler. Buna da zorlananlar en azından alış-veriş için çıktıklarında gittikleri yere bakkala veya markete biraz daha uzaktakini tercih edebilirler. Yürüyüşlerini biraz daha tempolu bir şekilde yapabilirler.
Gecelerini gündüze çevirmeden vaktinde yatıp, kalkarak akşam öğünlerini geç saatlere bırakmayabilirler.
Bir de sağlıklı yaşamın altın sözleri niteliğindeki şu sözleri evlerinin en görünebilen yerine asarak, uygulamaya çalışabilirler:
Sabah yemeğini krallarla ye,
Öğlen arkadaşınla paylaş,
Akşam yemeğini ise düşmanınla ye…
TATLI İHTİYACINIZI KARŞILAYACAK
SAĞLIKLI MEYVE TABAĞI
Malzemeler:
500 gram incir
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
Fındık, ceviz, tarçın
Meyve olarak: muz, ananas, elma, armut artık hangi meyveyi daha çok seviyorsanız.
Yapılışı:
İnciri suyla birlikte biraz yumuşayana kadar haşlayalım. Çok fazla su koymayalım. Kalan çok az suyla birlikte incirleri robotta çekelim. Macun kıvamına getirelim. Dondurma kaşığıyla veya yemek kaşığı yardımıyla alıp, sevdiğimiz dilimlenmiş herhangi bir meyvenin üzerine bu incir topunu koyalım. ( Bu arada benim önerim; ananastan yana olacak. Zira ananasın hem tok tutucu hem de kolesterol düşürücü etkisi vardır.)
Sevdiğimiz meyve üzerindeki incir toplarının üzerine çekilmiş ceviz veya fındık koyalım.( Günlük 10 adet ceviz tüketebiliriz.)
Tüm malzemenin üzerine kendinize şöyle görsel bir şölende yaratmak istiyorsanız; üzerine çikolata sos veya daha sağlıklı ve besleyici olsun derseniz sevdiğimiz herhangi bir pekmez de gezdirebilirsiniz.
Son olarak üzerine tarçın ve Hindistan cevizi serperek tatlımızı tamamlayalım.
AFİYET OLSUN…
Not: Şeker hastaları için üzerine pekmez koymadan da yapılabilir.
Diyelim ki bir gün öncesinden ağır gıdalarla beslendik. Şişkinliğiniz arttı ve bağırsaklarınız ağır çalışıyor. Size önerim; Metabolizma hızlandırıcı bir çay hazırlamaktan yana olacaktır. Yalnız bu içeceğin tek kuralı var. O da öğünlerden sonra tüketmemiz gerektiği.
Malzemeler:
2 yeşil elma
1 adet limon
1 tatlı kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı karabiber
1 dal tarçın
3 litre su
Yapılışı:
Elmayı, limonu dörde bölelim. Bütün malzemelerle birlikte suyun içine koyalım. 15 dakika kaynatalım. Daha sonra güzelce süzelim. Bağırsak çalıştırıcı, kalori yakıcı ve bizi tok tutucu içeceğimiz hazır. AFİYET OLSUN…
Herrenk.com
|