Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Baklagil Yemekleri
Güveçte Etli Kuru Fasulye
16.2.2011 - 17:25

GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE

Baklagillerin Pişirilmesinde Püf Noktaları:

Baklagillerin pişirilmesinde, baklagillerin kalitesi kadar, basit ancak önemli püf noktaları vardır. Bunlar kolay pişmesini sağlayan etkenlerdir.

Özellikle kuru fasulye, nohut, barbunya gibi baklagillerin tazeliğinin yanı sıra akşamdan ayıklanıp, suda ıslatılması önemli bir husustur.

Islanmış baklagilleri pişireceğimiz zaman, eskiden annelerimizin sobaların üzerinde haşladığı gibi yumuşayıncaya kadar haşlayıp, daha sonra üzerine soğanlı-salçalı sosunu yaparak da pişirebiliriz. Ancak düdüklüde yapacaksak 4-5 saat öncesinden ıslatıp daha sonra pişirmemiz gerekir.

Pişirme esnasında kuru fasulyeye sıcak su ilave etmek gerekir. “Pişen aşa soğuk su katılmaz” sözü en çok da baklagillere denk düşen bir sözdür. Zira soğuk su sertleşmelerine sebep olur. Ayrıca tüm diğer yemeklerde olduğu gibi kuru fasulyenin tuzunu da, yemeği indirmemize yakın koymamız gerekir.

Çabuk pişsin diye, yumuşatma amaçlı kullanılan karbonat ve benzeri maddeler açıkçası yemeğin lezzetini olumsuz yönde etkiler.

Kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller, piştikten sonra yüzeyi sulu bir şekilde ocaktan indirilmelidir. Çünkü bu tür kuru sebzeler bekleme esnasında bünyelerine bir miktar su çekerler. Tabii bu önerim yemeği pişirdikten sonra hemen tüketecekler için geçerli değil. Beklemeyi göze alanlar ise yemeklerini aynen pilav demlendirir gibi yarım saat kadar demlendirirlerse daha kıvamlı ve lezzetli bir yemek tatmış olurlar.  

Kuru fasulyeyi eğer düdüklüde pişireceksek 4-5 saat önceden kaynama noktasına gelinceye kadar ocakta ısıtıp, bu şekilde bir miktar şişmesini beklemek, ardından pişirmek iyi sonuç verebilir. Ancak tencerede pişirecek isek ya önceden bir süre ıslatıp haşlamalı veya akşamdan ılık su ile ıslatmalıyız.

 Zahmetli gibi gözüken baklagiller püf noktalarına riayet edildiğinde, hem en pratik, hem de herkesin ortak damak tadına hitap eden yemeklerdir. Baklagiller özellikle kış mevsiminde beslenmemizde önemli bir yer tutar.

Yemek kültürümüzde önemli yer tutan baklagillerden kuru fasulye her sofranın baş tacı bir yemektir. Yanına bir baş kuru soğanla veya turşuyla çokça yâd edilen bir yemektir. Fakirinden zenginine herkesin sofrasına kurulduğu için bu tacı giymiş olsa gerektir. Sıradan bir günden tutunda bayram sofralarına kadar konuk olmuşluğu vardır. Yurdun yedi coğrafyasının yedisinde de bilmeyen yoktur kendisini. Hem de çok besleyici bir gıdadır. Yedi coğrafyanın yedisine de konuk olur, doyurur.

 Baklagiller genel olarak bileşimlerinde nişasta, protein, karbonhidrat, madensel tuz, yağ, selüloz, su, B kompleksi ve E vitaminleri bulundururlar. İşte bu yüzden çok besleyicidirler.

Özellikle içeriğindeki protein beslenmemiz açısından çok değerli bir kaynaktır. Etteki proteinin yerini alabilen ancak etle pişirildiği zaman da vücudumuz için gerekli protein ihtiyacını çok iyi bir şekilde karşılayan bir besindir.

Türlü türlü meziyetleri olan kuru fasulyenin birde yapılışına bir göz atalım. Bu kadar bilginin ardından güveçte kuru fasulye tarifini vermek sanırım uygun olacak. Önce;

Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye (Benim kullandığım Dermosan cinsi kuru fasulyeydi)

400 gram dana kuşbaşı

2 adet orta boy kuru soğan

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı tereyağı

½ yemek kaşığı domates salçası

½ yemek kaşığı biber salçası

Yaklaşık 1,5 litre su ve yeterince tuz

Hazırlanışı:

Kuru fasulyeleri birkaç su yıkadıktan sonra ılık bir su ile akşamdan ıslatalım.

Ertesi gün;

Güvecimizin içerisine sıvıyağ ilave ederek ocağa koyalım. Isınan yağa kuşbaşı etleri atalım. Karıştırarak etleri soteleyelim. Bu arada etlerimiz bir miktar sulanabilir. O takdirde suyunu iyice çektirmemiz gerekir.

Sotelediğimiz etlere, yemeklik doğradığımız soğanları ve tereyağını ilave edelim. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım. Domates ve biber salçalarını da ilave ederek bir-iki kez karıştıralım.

 Akşamdan ıslattığımız fasulyelerin suyunu süzelim. Fasulyeleri de ekleyerek bütün malzemeyi karıştıralım. Ardından sıcak suyunu koyalım. İlk 10-15 dakika orta kuvvetteki ateşte daha sonra kısık ateş üzerinde uzun süreli pişirelim. Bu sürenin sonunda fasulyeler yumuşadıktan sonra tuzunu ekleyelim. Bir-iki taşım kaynatıp altını kapatalım. Tabi suyunu kontrol ederek. Fasulyelerin suyu yüzeyini geçmiş olmalı. Bir süre dinlendirip yemeğimizi sıcak sıcak, afiyetle yiyelim.

AFİYET OLSUN. 

Not: Hemen hemen bütün güveç yemeklerini, tencerede de pişirebiliriz.

Bu haberi : 7680 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar