ELMALI TART/PAY
TATLI TART TARİFLERİ
Malzeme olarak oldukça az, fakat lezzet olarak zengin bir tart tarifi

Malzemeler:
125 gram soğuk tereyağı
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 çimdik tuz
2 su bardağı+2 yemek kaşığı un
Üst malzemesi için:
2 adet elma rendesi
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı fındık içi
Ayrıca üzeri için; 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2-3 yemek kaşığı un

Yapılışı:
Bir kaba iki su bardağına yakın unu eleyelim. Tozşekeri ve bir çimdik tuzu ekleyelim. Küp küp doğradığımız tereyağını ilave edelim. Parmak uçlarımızla yoğurmaya başlayalım. Ekmek kırıntısı görünümünde oluncaya kadar. Daha sonra yumurtayı katalım. Yoğurmaya devam edelim. Gerekirse verdiğimiz ölçüdeki unu kullanarak kıvamlı bir hamur elde edelim. Streç filme sarıp bir süreliğine buzdolabına kaldıralım. Bu tart hamurlarının olmazsa olmaz kurallarından bir tanesidir.
Buzdolabında bekleteceğimiz süre hamurun kendine gelmesini sağlayacak yaklaşık bir saatlik bir süre...
Bu süre içerisinde tartımızın üst malzemesini pişirelim.
Rendenin iri tarafı ile rendelediğimiz elmaları, şekerle birilikte pişirelim. Elmalarımız sulu ise ilk başta suyunu salıp daha sonra çekecektir. Pişme kıvamını suyunu çekmesinden anlayabiliriz. Daha sonra altını kapatalım. Elmalara ortadan ikiye kırdığımız fındıkları ilave edelim ve karıştıralım.
Dolaptan aldığımız tart hamurunu iki yağlı kâğıt arasında, merdane yardımıyla açalım. Böylece yağlı hamurumuz kırılmadan, düzgün bir şekilde açılmış olacaktır. Büyüklüğünü tart kalıbımıza göre ayarlayarak açalım.
Tart kalıbımızın içine yağlı kâğıt yerleştirelim. Yağlı kâğıdın hamuru yerleştirirken kaymaması için tart kalıbının alt tabanını yağlayalım. Kâğıdı bunun üzerine yerleştirelim. Bir fırça yardımıyla kenarlarını da yağlayarak kalıba yapışmasını sağlayalım.
Hamurun üstündeki yağlı kâğıdı tamamen kaldıralım. Altta bulunan yağlı kâğıtla birlikte hamuru tart kalıbının üzerine ters çevirelim. Kenarlarından taşan hamurları alalım. Az sonra bunları üzerinde kullanacağız.
Tart hamurunun kenarlarını parmak uçlarımızla hafifçe bastırarak şekil verelim.

Tart hamurunun bir diğer önemli noktası da kabaran bir hamur olmamasıdır. Bisküvi hamuru gibi olmalıdır. Bunun için çatalla ara ara delelim.
Hazırladığımız elmalı fındıklı malzemeyi üzerine düzgünce yayalım.
Artan hamurumuz varsa buna bir yemek kaşığı tereyağını ve biraz da un ekleyerek, bayat ekmek kırıntısı görünümünde bir üst malzeme hazırlayalım. Bu malzemeyi de elmaların üzerine serpiştirelim.
Önceden 180 dereceye ayarlayıp, ısıttığımız fırınımızda üzerleri hafif sararıncaya kadar pişirelim. Soğuyunca dilimleyip servis yapalım.

AFİYET OLSUN... |