NOHUTLU PİLAV

Osmanlı sarayında koyun gerdanı ile ve gülsuyu ile yapılan bu pilavı daha çok sokaklarda seyyar arabalarda sıkça görürüz. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar bunu iyi bilirler. Bu tarz nohutlu pilavın lezzetine ise diyecek yoktur. Meşhur “pilav üstü” diye bilinen bu pilavda nohut ve pilav ayrı ayrı pişirilir sonrasında birleştirilir. Ancak benim bugün vereceğim nohutlu pilav tarifi ise, Osmanlı Tariflerinde yer alan şekliyle koyun gerdanı ve gülsuyu ile yapılanın dışında biraz değişmiş günümüze uyarlanmış ve herkesin uygulayabileceği türden bir pilav tarifi olacak. Bu malumatı ek bir bilgi olması açısından vermek istedim. Gelelim nohutlu ve safranlı pilavımızın tarifine.
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı tavuk suyu
1 çay bardağı sıcak su +1 tatlı kaşığı safran
1 bütün tavuk budu
1 su bardağı nohut (haşlanmamış ölçüsüyle)
1 adet küçük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı şeker
Yapılışı:
Evvela 1 su bardağı nohudu birkaç defa yıkadıktan sonra, geceden soğuk suyla ıslatalım.
Ertesi gün bu suyunu süzüp, tekrar soğuk su ilavesinde bulunarak pişirelim.
Safranı en az 1 saat evvelinden sıcak suyla ıslatalım. Renginin ve kokusunun daha iyi çıkması için. Benim gibi bu işlemi son dakika hatırlamayın. Aksi taktirde safran o sarı rengini pilava veremeyecektir.
Bütün tavuk budunu 15-20 dakika kadar soğuk suda bekletelim. Daha sonra yıkayıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ve bir 1 tatlı kaşığı ilavesinde bulunarak pişirelim.
Etler iyice yumuşayınca ve ortaya sarı renkli bir et suyu çıkınca altını kapatıp, etleri didikleyelim.
Kuru soğanı minik bir şekilde kıyarak pilavı yapacağımız tencerede, tereyağında kavuralım. Bu işlem esnasında soğanların kahverengileşmeden kavrulması gerekiyor.
Kavrulan soğanlara etleri ilave edelim. Bu şekilde karıştırarak 2-3 dakika daha kavuralım.
Ardından haşladığımız ve fazla suyunu süzdüğümüz nohutları ilave edelim. Yine bu şekilde 2-3 dakika daha kavuralım.
Son olarak suyu berraklaşana kadar yıkayarak, iyice süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edelim.
Sürekli karıştırmak suretiyle bütün malzemeyi 3-4 dakika daha kavuralım.
Tavuk suyunu, şekeri ve yeterince tuz ilavesinde bulunarak, pilavı kaynamaya bırakalım.
Orta kuvvetteki ateş üzerinde ağzı kapalı bir şekilde bir-iki dakika daha kaynadıktan sonra safranı suyuyla birlikte ilave edelim.
Tencerenin kapağını kapatıp, pilavı kuvvetli ateş üzerinde bir-iki dakika kaynatalım. Daha sonra altını mümkün olduğunca kısarak, ağır ateş üzerinde demlene demlene pişmesini sağlayalım.
Piştikten sonra her pilavda yaptığımız gibi pilavımızı örtüyle sararak yarım saat kadar demlendirelim. Mazisi ta Osmanlı mutfağına kadar uzanan bu pilavı beğenmeniz ümidiyle.
AFİYET OLSUN…
|