Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yöresel Lezzetler
Kaytaz Böreği/Antakya-Hatay
28.10.2011 - 10:37

KAYTAZ BÖREĞİ/ANTAKYA-HATAY

Geçen bahar arkadaşım Hülya hanımın önderliğinde Bizim Dünya Etüt merkezinde bir kermes düzenlenmişti. Geliri fakir öğrencilerin eğitim almaları için kullanılan bu kermes hazırlıklarında tanışmıştım Hatice hanımla. Sonrasında tekrar haftada bir yaptığımız ahşap boyama gününde bir araya geldiğim Hatice Hanım sağ olsun bu hafta eli boş gelmemiş gece yarısı hazırladığını söylediği kaytaz böreği ile minik elmalı kurabiyeler getirmiş. Elmalı kurabiyenin değil ama kaytaz böreğinin tadına bakma fırsatını kaçırmak istemedim. Bir ara bu tarifi de mutlaka eklemem gerekir diye düşünmüştüm. Bu tarifin ayağıma kadar gelmesi bunu eklemede biraz öncelik vermemde hız kazandırmış oldu.

Yapımında bolca yağ kullanılan, ancak piştikten sonra bu yağı hissetmeyeceğiniz bir börek. Hamuru son derece lezzetli.  

Malzemeler:

1 paket yaşmaya

½ su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

½ su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt (benim kullandığım yoğurt koyu ayran kıvamındaydı)

4,5 su bardağı un

İç Malzemesi:

350 gram dana kıyma

1 adet irice kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

½ su bardağı su

İsteğe göre 1 adet domates rendesi

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

İsteğe bağlı olarak kimyon ve nar ekşisi (Ben 2 yemek kaşığı kullandım, tadı konusunda endişe edenler kullanmayabilirler. Nar ekşisi olmadan da güzel oluyor.)

Hamuru açmak için;1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Unu karıştırma kabı içerisine alalım. Üzerine tuz ve şekeri serpelim. Ortasını havuz şeklinde açalım. Mayayı ılık su içerisinde eritelim. Mayayı havuzun ortasına aktaralım. Sıvıyağ ve yoğurdu ilave edelim. Sıvı malzemeyi bir kere karıştırdıktan sonra kenarlardaki undan azar azar alarak parmak uçlarımızla yoğurmaya başlayalım. Hamur toplanmaya başlayıp, kıvam aldıktan sonra duruma göre geriye kalan yarım su bardağı unu ilave edelim. Yumuşak, kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatalım. Ortamın ısısına göre yarım saat 45 dakika kadar bekleyelim.

Bu sürenin sonunda kabaran hamuru bir kez yoğurup, ceviz iriliğinde 21-22 parçaya bölelim.

Kâseye sıvıyağı koyalım. Elimizi bolca yağlayıp ilk yaptığımız pazıyı küçük tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Yağla açtığımız için bu küçük hamuru rahatlıkla büyütebildiğinizi göreceksiniz.

Hamuru zarf şeklinde kapatalım. Ya da bir ucunu hamurun yarısına kadar katlayalım.

Daha sonra karşısındaki diğer ucu bu ilk katladığımız parçanın üzerine katlayalım. Tekrar elimizi yağlayalım. Bu uzun hamurun bir ucunu yarısına kadar tekrar katlayalım.

Diğer ucu bunun üzerine katlayarak katlı kare bir hamur elde delim. Bu işlemi bütün pazılara uygulayalım.

Bu pazılar tekrar mayalanırken içini hazırlayalım.

Kuru soğanı incecik kıyalım. Tuzla bir miktar ovalım. Kıymayı, domates salçasını, suyu baharatları ve nar ekşisini ilave edelim. Malzemeyi iyi bir şekilde pütür kalmayıncaya kadar karıştıralım.

Tepsiye yağlı kâğıt serelim. Veya iyice yağlayalım.

Hazırladığımız hamurların ilkinden başlayarak dört parmağımızla bastırarak genişletelim.

Bu işlemi yaparken elimizi yağlamayı unutmayalım. Hazırladığımız her bir hamuru tepsiye iki parmak aralıkla dizelim.

Daha sonra hazırladığımız iç harcı öbek öbek hamurların üzerine paylaştıralım.

Sonra bastırarak bu iç malzemeyi yayalım.

Hatice Hanım 180 derecelik ısıtılmış fırına veriyorum demişti. Ancak sizler fırınınızın durumuna göre 200 derecelik ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.

Antakya mutfağına ait böreğimiz ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servise hazır.

Bayram yaklaşırken Herrenk mutfağında muhteşem bir lezzete sahip, yöresel bu tarifi Hatice hanım sayesinde hatırlamış ve sizlerle paylaşmış oldum. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca bu böreğin diğer güzel bir tarafı önceden hazırlayıp buzlukta muhafaza ederek istediğiniz zaman çıkarıp ısıtarak tüketebilmeniz. Malum önümüz bayram. Bayram için önceden hazırlayıp, derin dondurucuda muhafaza ederek sonrasında gelen misafirlerinize ikram edebilir veya aile kahvaltılarında tüketmek üzere hazırlayabilirsiniz.  Son derece leziz bir börek. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun…

Not: Hamur yapacak kadar vaktiniz yoksa fırından hazır ekmek hamuru alıp, bu şekilde hazırlayarak üzerine hazırlayacağınız etli karışımı kullanabilirsiniz.
Antakya’da genelde tüm hamur ve börekler mahalle fırınlarında pişer. Size yakın bir fırın varsa sizde tepsiyi fırına verebilirsiniz.

 

 

Bu haberi : 5156 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar