SİVAS ÇÖREĞİ
.jpg)
Yazın sınavlar için eve dönüyorum. Bir ara kızım arıyor. Diyor ki; anne, aradım sana ulaşamadım. Bir dostla yazın serin akşamlarında parka çıktık diyorum. Peki, ertesi gün diyor. Ertesi günde çaya davet etmişti ona gittim diyorum. İki gün boyunca onamı gittin diyor. Ankara’nın nüfusu ne kadar ki diyorum. Gülüyor. Öyle ya binler, onbinler, milyonlar ne ifade eder ki dost denilen kavramın varlığında.
Adını daha öncesinde çokça andığı, bana göre dost çöreği olan bu çöreği minik aliş ve ailesi için yaptığı bir gün beni de davet etmişti. Hep birlikte minik aliş uyanmadan yapalım diye çabaladığımız bir gün. İşte bugün yapılan bu çöreği sizlerle paylaşıyorum. Dost muhabbeti ile dolu sofralarda, sizlerinde tatması dileğiyle.
Malzemeler:
500 gram un
½ paket kuru maya (ılık suyun içinde mayalandırılacak)
Yeterince tuz
İç malzemesi:
½ kilogram ıspanak
Çeyrek kangal (halka) sucuk
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yeterince tuz
Yapılışı:
Unun büyük bir kısmını karıştırma kabı içerisine koyalım. Ortasını havuz şeklinde açalım. Bir çay bardağı ılık su içerisinde on dakika kadar bekleterek mayalandırdığımız mayayı bu havuzun ortasına koyalım. Unun üzerine biraz tuz serpelim. Daha sonra yavaş yavaş yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamurun üzerine nemli bir bez örtelim, kurumaması için. Bu hamuru mayalanması için bekletmeye gerek yokmuş.
Diğer taraftan ıspanağı yemeklik olarak doğruyoruz. Baharatlarını ilave ediyoruz. Bir diş sarımsağı ekliyoruz. Sucuğu da minik bir şekilde doğrayarak ilave ediyoruz.
Tereyağını ve sıvıyağı tavanın içerisinde eritiyoruz. Bu bol yağ içerisine yumurtaları kırarak pişiriyoruz. Yalnız yumurtanın çok iyi pişmesi gerekiyormuş.
Daha sonra bu pişen yumurtayı, ıspanaklı iç malzemeye ekleyelim. Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım. Bezeleri un yardımıyla teker teker açalım.
.jpg)
Açtığımız her bir bezenin büyüklüğü pasta tabağı büyüklüğünde olmalı.
Yufkanın yarısına iç malzemeden koyalım.

Diğer yarısıyla iç malzemenin üzerini kapatalım.

Kapatırken kenarlarına çok fazla bastırmayalım. Bir kapak yardımıyla kenarlarını daha düzgün olması için keselim. Bir çatal yardımıyla kenarlarına bastırarak, çizikler yapalım.
Normalde saç üzerinde pişirilen çöreği,

yoksa teflon bir tavada önlü-arkalı pişirelim.
Piştikten sonra her iki tarafını tereyağı ile yağlayalım.

Çay eşliğinde, sıcak bir şekilde ikram edelim.
AFİYET OLSUN…
|