İSTİRİDYE MANTARLI BULGUR PİLAVI
.jpg)
Baktım yavaş yavaş bahar semt pazarlarındaki tezgâhlara gelmeye başlamış. Tek tük bakla satan tezgâhlardan sonra yavaş yavaş çilek ve çağla da görücüye çıkmaya başlamış. Ancak kıştan kalma sebze ve meyveler hala Pazar tezgâhlarında egemenliğini sürdürüyor. Baharın sevindirici tarafı sadece yeni sebze ve meyvelerin çıkmasında değil ayrıca fiyatların bir hayli makul düzeylere inmeye başlamış olmasında.
Son birkaç yıldır tezgâhlarda görmeye alıştığımız mantar türlerinden biri de istiridye mantarı. Özellikle mantarı sevenlerin hemen dikkatini çekecek bir mantar. Ben iki gün önce herrenk mutfağında istiridye mantarını bulgurla birleştirip pişirdim. Bu lezzet buluşması bizim çok hoşumuza gitti. Bu tarifim umarım sizlerinde hoşuna gider. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun…
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı sıcak su
300 gram istiridye mantarı

1 adet orta boy kabak
1 adet kırmızıbiber

1 adet pırasanın sadece beyaz kısmı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
Yeterince tuz
Yapılışı:
Kabağı ortadan ikiye kesip verevine ince bir şekilde doğrayalım.

Tencere içerisine tereyağını ve sıvıyağı ilave edelim. Her iki yağ ısınıp eridikten sonra, doğranmış kabağı ekleyelim.
Kırmızıbiberi ince bir şekilde doğrayalım.

Bir-iki dakika kadar sotelediğimiz kabaklara kırmızıbiberleri ilave edelim. Bu şekilde kavurmaya devam edelim. Çok değil bir dakika kadar.
Daha sonra ince bir şekilde doğradığımız pırasalı ekleyelim.

Bu şekilde kavurma işlemine devam edelim.
Yıkayıp, iyi bir şekilde kuruladığımız ve doğradığımız istiridye mantarlarını da ekleyelim.

Birkaç dakika da bu şekilde kavuralım. Dikkat edelim. Bu aşamada kabaklarımız diriliğini muhafaza etmeli.
En son malzemelerden yıkanmış ve suyu süzülmüş bulgurları ekleyerek. Ara sıra karıştırarak kavurma işlemine devam edelim. Yaklaşık olarak iki-üç dakika kadar, sebzeleri fazla ezmeden kavuralım.
Pilavımızın son olarak tuzunu, baharatlarını ve sıcak suyunu ekleyelim. Yaklaşık olarak ağzı kapalı bir şekilde bir dakika kadar bu şekilde orta kuvvetteki ateş üzerinde kaynatalım. Daha sonra ocağın en kısık yerine alarak burada yavaş bir şekilde demlenerek pişirelim.
İyice suyunu çeken pilavın altını kapatarak, yaklaşık on dakika kadar demlenmesini sağlayalım. Servis yapmadan önce pilavı alttan üste doğru karıştırarak havalandıralım. Ilık bir şekilde servis yapalım.

AFİYET OLSUN... |