KABUNE/ISPARTA DÜĞÜN PİLAVI
bayrama ne yapsam?

Malzemeler:
2,5 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı sıcak su veya et suyu
500 gram kuşbaşı et
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
İsteğe göre karabiber
Yapılışı:
Pirinci birkaç defa yıkadıktan sonra üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Pirinçlerin bulunduğu su soğuyana kadar bekletelim.
Tencereye sıvıyağı koyalım. Yağ ısınınca kuşbaşı etleri ilave edelim. Etlerin rengi dönünceye kadar kavuralım.
Üzerini iki-üç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Etler yumuşayıp suyunu çekince altını kapatalım.
Pilavı pişireceğimiz tencerenin tabanına halka şeklinde doğradığımız kuru soğanları yerleştirelim.
Bunun üzerine didiklediğimiz etleri ilave edelim. Sonra haşlanmış nohutları ekleyelim.

Sıcak suda beklettiğimiz ve suyunu süzdüğümüz pirinçle, nohutların üzerini kapatalım.

Tuz ilavesinde bulunalım. Varsa et suyu ya da sıcak su ekleyelim.
Tereyağını fındık büyüklüğünde parçalara ayırarak pirincin üzerine ilave edelim.
Daha sonra uygun büyüklükte bir tabakla pirinçlerin üzerini kapatalım.
Tencerenin kapağını kapatarak ilk üç-dört dakika orta kuvvetteki ateş üzerinde kaynatalım. Sonrasında altını kısarak kırk dakika kadar demlendirerek pişirelim.
Ocaktan aldıktan sonra bir örtüye sararak ikinci kez demlendirme işlemi yapalım.
Bu şekilde servis zamanına kadar hem sıcaklığını muhafaza etmiş oluruz hem de pilavı uzun süreli demlendirerek tane tane olmasını sağlamış oluruz.
Servis yapacağımız zaman pilavın üzerindeki tabağı alalım.
Uygun büyüklükteki servis tepsisine ters çevirelim. Üzerindeki soğanları alalım. Sıcak bir şekilde servis yapalım.

Not: Pilavda kemikli etten elde ettiğimiz et suyu kullanacak isek, tereyağını kullanmaya gerek olmayacaktır.
AFİYET OLSUN... |