DOMATES KONSERVESİ
konserve domates sosu nasıl yapılır?

Hazır mutfağa girmişken konserve menemen ile birlikte kaynatmadan yapılan sade domates sos hazırlayayım dedim. Bulgur pilavı, patates yemeği, barbunya gibi yemeklerde kullanmak için.
Domates sosun yapımı son derece kolay. Fakat bir o kadar da işlevsel. Kaynatmadan hazırladığım konserve domates sosunu anlatmaya geçmeden önce konservelere ilişkin birkaç not aktarmak istiyorum.
Öncelikle evde olan kavanozlardan kullanacak isek mutlaka kavanoz ve kapakları teker teker gözden geçirelim. Ağızları kırık veya çatlak olan kavanozları kullanmayalım. Çizilmiş veya pas gibi belirtileri olan kapakları kullanmayalım.
Kavanozlara hiçbir zaman meyve veya sebzeyi ağzına kadar doldurmayalım. Doldurma işlemi kavanozların boğum yerine kadar olmalı. Konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5’ini, meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakalım.
Ve son olarak kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılmasına; kavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından, ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden kapağını kapatmadan önce mutlaka bezle siliyoruz.

Malzemeler:
5 kilogram domates
1 yemek kaşığı kaya tuzu
6 adet yarım kiloluk kavanoz
Konserve domatesin yapılışı:
Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını soyalım. Daha sonra kuşbaşı bir şekilde doğrayalım.
.jpg)
Büyükçe bir tencere içerisine alarak, ocağın büyükçe gözüne orta kuvvetteki ateş üzerine kaynamaya bırakalım. Ara sıra tahta bir kepçe ile domatesleri karıştıralım. Dibi belki tutabilir diye. Ben bu şekilde yaklaşık olarak bir saat kadar kaynattım. Bir miktar suyunu çekerek, hem kıvamını, hem de tadını bulmasını sağladım. Kaynatma süresinin sonuna doğru bir yemek kaşığı kaya tuzu (turşuluk tuz) ilave ettim.
Sıra geldi kavanozlara doldurma işlemine. Domatesler bir taraftan kaynamaya devam ederken diğer taraftan uygun büyüklükte bir kepçe yardımıyla kavanoza sosu doldurdum. Kavanozun boğum yerine gelecek kadar. Ardından kavanozun kenarlarına damlayan domatesleri hızlı bir şekilde silerek, kapağını kapattım. Kavanozları bir örtü üzerine ters çevirdim. Bütün hepsini bu şekilde doldurduktan sonra, annemin yaptığı gibi kavanozların her tarafını örtüyle sardım. Tıpkı yoğurt mayalar gibi. Ertesi güne kadar bu şekilde, kavanozlar soğuyana kadar beklettim. Daha sonra karanlık uygun bir ortama kışın kullanmak üzere kaldırdım.

Genelde domates konservesi kolay tutan bir konserve türüdür. Tutan kavanoz kapakları içe doğru göçük olup, işaret parmağınızla vurduğunuz tok bir ses çıkarır. Tutmayan kavanoz kapakları ise dışa doğru bombeli olup, içindeki sebze köpürme yapar.
Umarım verdiğim notlar konserve yapımında işinize yarar. Ağız tadıyla, huzur dolu günlerde yemeniz dileğiyle.

AFİYET OLSUN… |