Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Sağlıklı Tarifler
Çölyak Pastası
5.3.2013 - 09:21

ÇÖLYAK PASTASI

gluten-free cake recipe&glutensiz pasta tarifi

Kuru fasulyeden hiç pasta olur mu? Peki tamamen yağsız ve unsuz bir pasta keki hazırlamak mümkün mü?

Glutenin buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olduğunu biliyor muydunuz?

Kimileri için şifa olan besinlerin, kimileri için hastalık sebebi olduğunu duydunuz mu?

İşte çölyak bu türden bir hastalık. Hepimizin şifa kaynağı olarak bildiği ve beslenme tablomuzun temelinde yer alan bu gıdalar maalesef bazı insanlarda rahatsızlık yapabiliyor. Hemde ciddi bir rahatsızlık. Ancak derdi veren Rabbim, şifasız da bırakmamış. Sunduğu bunca sayısız nimetin içerisinde başka seçeneklerde sunmuş.

Peki nedir çölyak hastalığı? Beslenmeyle direk ilgili bu hastalıkta hangi besinleri/yiyecekleri tüketmemek gerekiyor? Bu hastalığın baş aktörü gluten nedir? ve hangi besinlerde/yiyeceklerde bulunur?

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten proteinine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Sağlıklı bir kişide alınan besinler, mide içinde parçalandıktan sonra ince bağırsağa geçer ve ince bağırsakta bulunan villüs çıkıntıları sayesinde besin maddeleri emilerek kana karışır. Emilim işlevini yerine getiren villüs çıkıntıları, çölyak hastalarında kaybolur ve ince bağırsakta emilim bozulur.

Gluten proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu gıdaların alınmasıyla gelişir. Bundan dolayı çölyak hastaları bulgur da tüketmemelidirler.

Buğday, arpa ve çavdar gluten içeren zararlı tahıllar olduğundan, bu tahıl unları ile hazırlanan gıdaların tüketilmemesi gerekir.

Adı geçen tahıl unlarıyla hazırlanan ekmek, pide, simit, börek ve makarna gibi ürünlerin tümü gluten içerir. Ayrıca pek çok gıdanın üretiminde (bisküvi, gofret, reçel gibi) kıvam verici madde olarak gluten kullanılır. Buğday, yulaf, çavdar unu ile yapılmış her türlü yiyecek, ekmek, şehriye, makarna, bulgur, kuskus, bisküvi, simit, dondurma külahı, tarhana, yarma, bulgur, irmik, pasta, börek, kek, galeta unu, hazır çorbalar, gofret, puding ve buğday unu içeren sütlü tatlılar gluten alerjisi olan hastalar tarafından tüketilmemelidir. Köfte hazırlanırken içine konan ekmek veya balık kızartırken yapılan unlama işlemi bile gluten alerjisi olan kişide ani reaksiyona neden olur.

Gluten, gıda sanayinde kıvam verici, koyulaştırıcı ve yapıştırıcı katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bu nedenle etiketinde ’glutensiz’ ibaresi olan tüm gıdaları çölyak hastaları yiyebilir. Kullanılan gıdalarda gluteni araştırmak, çölyak hastaları için doğal bir alışkanlık haline gelmeli.

Glüten içermeyen güvenilir yiyecekler nelerdir?
Mısır, pirinç, patates, kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, yumurta, reçel, bal, baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri. Meyve sirkesi, balık, balık konserveleri tüketilebilir. Yalnız una batırılmamış, baharatlanmamış taze veya dondurulmuş balık. Kendi suyunda ya da yağında balık konserveleri, midye karides yengeç v.b. Yine una batırılmamış, daha önce unlu gıdalar kızartılmış yağda kızartılmamış olmak şartıyla. Domates ve tuz içeren salçalar. Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem. Ancak tüm paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler glüten içermektedir bunu unutmamak şartıyla.

Kümes hayvanlarının etleri, sığır, dana, kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)

Tüm sebze çeşitleri ve tüm meyve çeşitleri yenebilir.

Bakliyatlardan; kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimek, nohut, barbunya, kuru fasulye, soya fasulyesi ve börülce.
Tüm katı ve sıvı yağ çeşitleri, tüm şeker çeşitleri; toz şeker, pudra şekeri, kahverengi şeker.

Pirinç, mısır, kuru baklagiller ve bunların unları, pirinç unu, mısır unu, soya unu, kullanılarak yapılan ekmek, çorba, kek gibi yiyecekler serbesttir. Patates unu da yemeklerde veya ekmek yapımında kullanılabilir.

Buğday, arpa, yulaf ve çavdar yerine pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları tercih etmeliler. Kuruyemişleri özellikle de ceviz, fındık, incir ve kuru üzümü sofradan eksik etmemeli.

Glütensiz pasta keki için:

4 adet yumurta

 1 su bardağı toz şeker

2 adet vanilya

3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye püresi

1 su bardağı pirinç unu

1 adet kabartma tozu

Ara karamel sosu için:

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı su

75 gram tereyağı

Arası için:

3 adet yerli muz

Çikolata sosu için:

1,5 su bardağı süt

50 gram kakao

4 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pirinç unu

1 paket vanilya

Kuru fasulye&çölyak pastası nasıl yapılır?:

Öncelikle haşlanmış olan kuru fasulyeleri mutfak robotu veya rondoda çekerek püre kıvamına getirelim.

Ardından yumurtaları çukur bir kase içerisine kıralım. Üzerine toz şeker ve iki adet vanilyayı ilave edelim. Mikserle 2-3 dakika boyunca, güzel bir şekilde köpürene kadar çırpalım.

Daha sonra kuru fasulye püresini, pirinç unun ve kabartma tozunu ekleyelim. Mikserin en düşük devrinde malzemeleri karıştıralım.

Yuvarlak kek kalıbının alt tabanına yağlı kağıt serelim.

Üzerine kuru fasulyeli kek harcını boşaltalım. Gördüğünüz gibi kek hamurumuz köpük köpük, puf puf.

180 dereceye ayarladığımız soğuk fırına verelim.

Pasta kekimiz piştikten ve soğuduktan sonra enlemesine iki parçaya keselim. Bunun için bir pasta kesiciniz yoksa uzun, testere uçlu bir bıçak kullanmanızı tavsiye ederim.

Daha sonra ara katında kullanacağımız karamel sosunu hazırlayalım.

Bunun için toz şekeri teflon bir tavaya koyalım. Orta kuvvetteki ateş üzerinde şeker ısındıktan sonra kenarlarından sulanmaya ve yanarak kahverengi bir hal alamaya başlayacaktır. Bu süre içerisinde başından ayrılmamanızı tavsiye ederim. Zira şeker çok çabuk yanıyor. Bir taraftanda tahta bir kaşıkla karıştıralım.

Tüm şeker eridikten sonra tereyağını ilave edelim. Malzemeyi güzelce karıştırdıktan sonra sıcak olmayan ılık haldeki sudan ekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatalım.

Muzları yuvarlak, ince dilimler halinde kestikten sonra pasta kekinin alt parçasının iç yüzeyine dizelim. Karamel sosunun yarısını muzların üzerine gezdirelim.

Kekin üstüne gelecek olan ikinci parçayı da bu irincinin üzerine kapatalım. Geriye kalan karamel sosu kekin üzerine gezdirelim.

Son olarak çölyak pastamızın üstü için, çikolata sosunu hazırlayalım.

Bunun için kakao, pirinç unu, vanilya, toz şeker, tereyağ ve sütü bir tencere içerisinde buluşturarak karıştıralım. Çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirelim.

Çikolata sosu sıcak haldeyken, kekin üzerine tam orta noktasından itibaren dökelim.

Pastamızı soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapalım.

Sağlıklı günlerde, sevdiklerinizle ağız tadıyla tatmanız dileğiyle.

Not: Paketlenmiş ürün olduğu için kakao kullanmak istemeyenler mısır nişastası, patates nişastası, pirinç unu kullanılarak hazırlanmış bir sosu pastanın üzerinde kullanabilirler. Açıkçası ben kakaonun içindekiler kısmında, glutene dair herhangi bir bilgiye rastlamadım. Bu yüzden bu notu ayrıca sizlerle paylaşmak istedim. Bazı gıda paketlerinin üzerinde yeterli uyarı yapılmamış gibi geldi bana. Ne dersiniz?

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 14315 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar