Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Sağlık
Okul Malzemelerindeki Tehlike
7.9.2013 - 10:46

OKUL MALZEMELERİ̇NDEKİ TEHLİKE

Hepimize sağlık, afiyet ve hayır dolu günler diliyorum sevgili dostlar.

Malum tatil bitti bitiyor. Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. İlkokula, ana sınıfına yeni başlayacak yavrucaklarımız var. Her yıl olduğu gibi çoğu evde okul için alış-veriş telaşı başladı bile. Her ne kadar bizim evde büyüyen yumurcaklarla birlikte bu heyecan biraz azalsa da her okul dönemiyle birlikte bu heyecan ve telaşı biz de ailecek hatırlamış oluyoruz. Benim bugün sizlerle paylaşmak istediğim konu ‘okul alış-verişindeki güvenli çocuk ürünleri’...

Güvenli çocuk ürünü nedir? Okul malzemelerindeki kanser riski söylendiği kadar büyük mü? Bu durumu nasıl anlayacağız? gibi sorular, sorunlar ve nacizane bu konuda bildiklerim.

Rengarenk kalemler, kalem kutuları, ilginç kırtasiye malzemeleri, çantalar, beslenme çantaları, beslenme kapları...

Hangimizin okul döneminde hayallerinde öyle veya böyle yer almadı ki. Belki kimimiz istediğimiz alınmadı diye gözyaşı bile döktük. Sonuçta bir şekilde büyüdük. Sonra zaman su gibi akıp, geçti. Bizler büyüdük ve evlat sahibi olduk. Zamanımızda bilmediğimiz konularla tanıştık. Çocuklarımızın dünyasını süsleyen rengarenk oyuncak ve kırtasiye malzemelerinin nasıl onlar için tehlikeye dönüşebildiğini. Halbuki bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler. Kırtasiyeler sınırlıydı. Büyük alış-veriş merkezleri yoktu. Oturduğumuz yerin ya pazarından ya da kırtasiyesinden gider alırdık bir çok ihtiyacımızı. Ha bir de İstanbul’da oturanlar için meşhur Topkapı’dan alış-veriş etmek vardı. Ankara’da oturanların Samanpazarı gibi.

Hiç büyük alış-veriş merkezlerinde oyuncakçılara ya da bazı kırtasiye dükkanlarına, bisikletçilere girdiğinizde duydunuz mu o ağır boya, plastik kokusunu?

Meğer oyuncak ve kırtasiye malzemelerinde yavrularımızı tehdit eden, kansorojen madde içeren şeyler varmış. Kalemlerdeki (Ayrıca tekstil boyalarında kullanılıyormuş. Tişörtleri boyamak için) azo boyar maddesi, plastiği yumuşatmak için kullanılan fitalat bunlardan sadece ikisi. Fitalatlar plastik ürünlerde/baskılarda yumuşatıcı olarak ve boyalarda kullanılıyormuş. Fitalatlar kanserojen madde ihtiva ediyor ve insanlarda, hayvanlarda hormon sistemine zarar veriyor. Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden oluyormuş. Bu bağlamda kırtasiye ürünleri kapsamında; sentetik ürünler (PVC, PU, plastik), aksesuarlar ve baskılar, çocukların kullandıkları okul gereçleri (makas, maket bıçakları, kalemtraş, zımba, dosya grupları, silgiler, beslenme çantaları, kalemkutular, boyalar (pastel ve sulu boyalar) test edilmeli ve biz tüketiciler tarafından dikkatli olunmalı!

Her yıl 300 çocuğumuz Türkiyemizde kanser oluyormuş. Lütfen bu konuda duyarlı ve kuşkucu olalım. Dikkatinizi çekerim paranoyak değil! Aman canımcı değil, bana bir şey olmaz, benim başıma gelmez hiç değil ama herşey de olduğu gibi bilinçli tüketici olacağız. Bilinç sahibi olmak için de bilgi sahibi olacağız. Sağlıklı bireyler yetiştirmede çocuklarımızın tükettikleri gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması önemli.

Varımızı yoğumuzu, uykusuz gecelerimizi verdiğimiz yavrularımız hızlıca büyüyüp giderken, bu tür şeylere maruz bırakmadan en sağlıklı şekilde büyümelerini temin etmeliyiz. Bu yüzden rastgele yerlerden, rastgele ürünler almamak lazım. Annemin bir lafı vardır ‘sonradan eyvah dememek için’ biliyorum ekonomik koşullarımız hepimizin aynı değil. İki yakamızı bir araya getirmek için çoğu zaman alış verişte kılı kırk yarıyoruz. Ama elimizden ne geliyorsa onun en iyisini yapmaya özen gösterelim. Gayret edelim. Allah zor durumdaki tüm kardeşlerimin yar ve yardımcısı olsun. Amin.

Gelelim güvenli ürünü nasıl anlayacağımıza. Oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde başta aramamız gereken özellikler CE güvenlik işareti

ve EN 71 olmalı. Tabii TSE işaretini artık bilmeyenimiz kalmamıştır diye düşünüyorum. Bir de şu beslenme çantası için aldığımız zaman zaman da mutfağımıza aldığımız plastik eşyalarda CE işaretinin yanında çatal-kaşık işaretini ve geri dönüşüm işaretini de mutlaka aramalıyız. Aldığımız hangi ürün olursa olsun eğer bizi rahatsız eden ağır bir koku varsa mutlaka onu almaktan uzak duralım derim sevgili kardeşlerim. Çocuklarımız büyük olsun küçük olsun onlar birer çocuk. Zaman zaman farkına varmadan bu eşyaları ağızlarına götürebiliyor, solumak suretiyle uzun süreli buna muhatap kalabiliyorlar. Aman dikkat!

Bu haberi : 7000 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar