EV YAPIMI JELÂTİNSİZ MARSHMALLOW YAPIMI
Selamun aleykum güzel kardeşlerim, hafta sonumuz mübarek olsun. Bizleri yeni bir güne sağlıkla, huzurla eriştiren Rabbimize hamd-u senalar olsun... 

Her Müslüman, gıdaların helâl veya haramlığı hususunda gereken hassasiyeti göstermeli ve ’jelâtin’ benzeri gıda katkı maddelerinin menşeini soruşturmadan, onları asla tüketmemeli. Pek çok katkı maddesinde olduğu gibi jelâtin üretimi ve tüketiminde de helâl sertifikasının aranması gerekiyor. Zira domuz derisi en çok kullanılan jelâtin kaynağı. Sadece balıktan veya İslâmî kurallara göre kesilmiş hayvanlardan elde edilen jelâtin, Müslümanlar tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Jelâtin, gıda ambalajları üzerinde E441 tarzında kodlanmaktadır. Ürünün etiketinde kaynağı hakkında hiçbir açıklama yoksa jelâtin büyük ihtimalle domuz veya sığır derisi ve onun kemiklerinden üretilmiş demektir.
Jelâtin Nedir?
Jelâtin kokusuz, tatsız, hemen hemen renksiz ve saydam özellik gösteren bir protein karışımıdır. Sıcak suda çözünür ve soğuduğunda jelleşir, yapışkan bir yapı oluşturup suyu bağlar. Pek çok gıda uygulamasında kullanılır. Chesecake, jöleler, dondurmalar, kremimsi yapı istenen tatlılar vb. başlıca uygulama alanlarıdır.
Jelâtin Nasıl Üretilir?
Dünyada yıllık yaklaşık 300.000 ton jelâtin üretilir. Jelâtin kemiklerde, derilerde ve kıkırdaklarda bulunan kolojenden üretilir. Jelâtin (İngilizcesi: gelatin ya da gelatine) kolojenin geri dönüştürülemez hidrolize formudur ve gıda maddesi olarak sınıflandırır.
Jelâtin, hayvan bağ dokusundan yapılan, yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı bir maddedir. Genellikle yiyecek sanayisinde yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Jelâtinsiz ürün neredeyse yok gibi.
Başlıca bazı kullanım alanları:
- Reçel ve marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, sütlü tatlılarda, margarinde yapı düzenleyici olarak kullanılır.
-İlaç sanayiinde
- Yağ oranı düşürülmüş gıdalarda, yağlı ürün hissini vermek için kullanılır.
- Gıdalara kalori eklemeden hacim kazandırmak amacıyla kullanılabilir.
- Süt ürünleri
- Konserve etler
- Et mamulleri
- Hazır gıda ve soslar
- Tatlılar
- Marshmallow şekerlemeler
Bu bilgilerden sonra evde hazırladığım marshmallow tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. İçerisinde jöle kullanmadığım için hazır marshmallowlar gibi elastik bir yapıda olmadı. Tat olarak her ne kadar benzese de. Piyasa da satılan marshmallowlar da ana madde jöledir. O lastik gibi yapıyı sağlayan madde jöle. Bu hususu özellikle belirtmek istedim. Sizlerde helal marka bir jöle bulursanız marshmallow yapımında kullanabilirsiniz. Yumurta aklarını çırptıktan sonra suda çözündürmüş olduğunuz jöleyi ve diğer malzemeleri (mısır şurubu hariç) ilave ederek mikserle çırparsanız marshmallow elde edebilirsiniz. Bu da herrenk mutfağı farkıyla küçük ama önemli bir not olsun benden sizlere.
Ev Yapımı Jelâtinsiz Marshmallow Malzemeleri:
2 adet yumurta akı (sarıları bisküvi yapımında kullanmıştık)
Çay kaşığının ucu ile tuz
Çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Mısır Şurubu
Ev Yapımı Jelâtinsiz Marshmallow Nasıl Yapılır?

Yumurta aklarını çay kaşığının ucu miktarınca tuz ve kabartma tozu ile çırpalım.


Ta ki kar gibi bembeyaz oluncaya kadar.
Bu aşamada glikoz şurubu/mısır şurubu eklememiz gerekiyor.

Mısır şurubunu şu şekilde hazırlıyoruz. Bunun için bu linke bakınız!!!.
EV YAPIMI MISIR ŞURUBU GLİKOZ YAPIMI
Ev usulü hazırladığımız mısır şurubunu ocaktan alıp sıcak sıcak çırptığımız yumurta aklarına sicim gibi akıtarak ilave ediyoruz.
Bu aşamada kaynar kaynar ekleyince yumurta akları pişer mi? ya da söner mi? gibi bir soru gelebilir. Hiçbişiycikler olmuyor.
.jpg)
Pudra şekerini de ekleyip, çırpalım. Oda ısısında muhafaza edelim. Buzdolabına koyarsak söner.
Marshmallowu sıkma torbasına koyalım. İstediğimiz şeyin üzerine sıkıp kullanalım. Ben çokomel yapımında kullandım. İsteyenler aşağıda vereceğim linke tıklayarak aşama şama çokomel yapımına ulaşabilirler.
EV YAPIMI ÇOKOMEL TARİFİ
AFİYET OLSUN...  |