Birçok ailede akşamları yatma saati ile ilgili anlaşmazlıklar çıkıyor... Ya çocuğunuz yatmayı reddediyor ya da yattı yatacak derken yatağından tekrar kalkıyor. Özellikle akşamları günün yorgunluğunu bir an önce atmak isteyen yetişkinler için bu durum son derece zahmetlidir. Hele bir de anne-baba çalışıyorsa ebeveynlerin zahmeti katmerleşiyor. Erken yaştan başlayarak Çocuğa verilecek uyku eğitimiyle, çocukta gündüz eğitimiyle, çocukta gündüz uykusuna direnme, kendi yatağında uyumama gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz. Uyku problemi, eğer herhangi sebebe bağlı bir durum yoksa, ebeveynlerin özverisine bağlı olarak çözülebilir.
ÇOCUĞUNUZ NEDEN GEÇ YATMAK İSTİYOR?
3 - 6 Yaş döneminde özellikle çocuklar kurallara karşı gelerek inat davranışla ebeveynlerinin sınırlarını kontrol ederler. Genellikle bu test, ebeveynlerin yapılmasını istedikleri en önemli şey ne ise onun üzerine kurgulanır. Çocuk ayak direterek sizin kararlılığınızı kontrol ediyor olabilir.
Özellikle anne - baba çalışan ailelerde, çocuk ebeveynleri ile akşamları daha çok vakit geçireceğini düşünerek ilgi ihtiyacını karşılamak için eğlenceli aile ortamını bırakıp yatmak istemeyebillir.
Çocuğunuz geceleri korkudan dolayı uykuya dalmakta güçlük çekiyor olabilir. Okul çağı çocuklarının uykuya dalma güçlüğü ve uyuyamama poblemleri daha çok kaygıya, stres ve korkulara bağlıdır. Bu problemler gece bir şeyden korkmaya, bir kabusa ya da gündüz olan travmatik bir olaya veya başka bir spesifik olaya tepki olarak çıkabilir. Özellikle de boşanma, yeni kardeş, okul problemleri gibi stresli bir dönemde ebeveynlerin verdiği olumsuz tepkiler problemleri daha da kötüleştirebilir. Örneğin yeni doğan kardeş bu kaygıların bir nedeni olabilir, çocuğunuz kendi yattığında kardeşine sizin daha çok zaman ayıracağınızı düşünerek yatmak istemeyebilir... Çocuğun yaşadığı bu tür kaygıları fark etmek çok önemlidir. Bu yönüyle ebeveynlik fedakarlık ve özverinin yanında bilgi, beceri ve emek isteyen bir sanattır. Erken çocukluk döneminde ebeveynlerin tutum hataları nedeniyle ev de düzenli bir uyku saatinin olmaması veya uyku saatine riayet edilmemesi sonucu çocukta uyku saati bilinci oluşmamıştır. |