Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Sağlık
İftarda Bal
15.8.2011 - 17:31

İFTARDA BAL

Yaklaşık 17 saati bulan açlığın sonunda, bir kaşık balla açılan oruç, yorgun düşen mide için çok önemli. 181 faydalı madde içeren bal, hazımsızlık, mide ekşimesi gibi rahatsızlıklara da birebir.

Ramazanda tatlı ve şeker ihtiyacını karşılayabilecek en sağlıklı gıda bal. Dünyanın çeşitli yerlerinden elde edilen ballar özellikle tat ve aroma açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Bunun en önemli sebebi, farklı bitkilerden, farklı iklim şartlarında elde ediliyor olmalarıdır. Ancak hepsinin ana bileşenleri aynıdır. Balda 181 farklı madde tespit edilmiştir ki, bunların bazılarının başka hiçbir yerde bulunmadığı bilinmektedir. Balın bileşimini nektarın yapısı, çevreyle ilgili şartlar ve arıların bal yapma özellikleri oluşturur. Balın temel bileşimi karbonhidrattır. Karbonhidratların yüzde 85-95’i glikoz ve früktozdan ibarettir. Ayrıca sakaroz, maltoz, isomaltoz melezi toz, laktoz gibi şekerler içerir. Balda karbonhidratlardan başka organik asitler, amino asitler, mineraller (Potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, mangan, klor, fosfor, kükürt, kükürt dioksit, iyot), vitaminler ve enzimler mevcuttur.

Meyveli tatlıda şeker olarak kullanın

Antioksidan, antimikrobiyal, sindirimi düzenleyici ve vücut performansını artırıcı gibi özellikleri yapılan birçok araştırmayla kanıtlanan bal öyle doğal bir gıda ki diğer şekerlerin aksine, kan şekeri üzerinde keskin iniş çıkışlar etkisi yaratmaz. Bu altın rengi muhteşem sıvı, tatlı ve şeker ihtiyacınızı o doğal tadıyla karşılarken, düzenli ve ölçülü miktarda tüketildiğinde kan şekerini düzenler. İşte bu nedenle özellikle Ramazan aylarında tüketilecek besinlere ve içeceklere şeker katmak yerine balla tatlandırmaya özen gösterin. Yaptığınız kek, kurabiye ve meyve tatlılarını şeker yerine balla lezzetlendirin. Balın kalori değeri şekere göre daha az olduğu için bal kattığınız tatlılardan daha az kalori alırsınız.

Balın bu kadar vazgeçilmez olmasının diğer bir nedeni ise gastrointestinal sisteme sağladığı faydalardır. Ramazanla ile birlikte artan reflü, gastrit, mide yanmasına ve ekşimesine doğal çözümdür bal. İyi bağırsak hareketleri ve iç detoksifikasyon için bireyin en büyük destekçisidir. İftardan 25- 30 dk sonra içeceğiniz rezene, kayısı, melisa gibi bitki çaylarına veya soğuk tüketilen nane-limona, kısacası soğuk, sıcak her türlü içeceğe şeker yerine bal katarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Balla gün boyu zinde kalın

Mevsim ortalamalarının çok üzerinde seyreden sıcak Ramazan günleri uzun süren açlık ve susuzlukla da birleşince bireyin enerjisini ve performansını oldukça fazla etkiliyor. Bal tüketimi işte bu noktada önem kazanıyor. Balın içindeki glikoz hızlı emilerek acil gerekli olan enerji ihtiyacını karşılarken, früktoz ise yavaş emilerek uzun süreli bir enerji kaynağıdır. Bal, insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanacağı şekilde tasarlanmış doğal bir gıdadır. Bu nedenle gün içerisinde vücut zindeliğini, performansını ve enerjisini artırmak için sahurda en az 1-2 kaşık bal tüketin.

Selahattin Dönmez/Star

 

 

Bu haberi : 6686 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar