Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Çocuk Eğitimi
Bebeğim Hızlı Büyüsün
2.9.2010 - 13:23

Anne-babalar olarak çocuklar dünyaya geldiğinde onların çok hızlı bir şekilde gelişim göstermesini isteriz. Biran önce oturabilsin, emekleyebilsin, yürüyebilsin, konuşabilsin, tuvalet alışkanlığını kazanabilsin, okuma yazmayı öğrensin…

Biz ne kadar aceleci olsak ta, bacak kasları yeterli olgunluğa erişmeden çocuk yürüyemez, yeterli dil gelişimi sağlanmadan konuşamaz, idrar kesesini kontrol eden çizgili kaslar yeterli olgunluğa erişmeden çocuk tuvaletini kontrol edemez.

Bireyin organlarının öğrenmenin etkisi olmaksızın tamamen biyolojik ve kalıtımsal olarak kendilerinden beklenen fonksiyonları yapabilecek düzeye ulaşması olgunlaşma olarak tanımlanmaktadır. Yani yaşa bağlı olarak organizmanın kendisinden beklenen davranışı yerine getirebilecek duruma gelmesidir olgunlaşma. Çocuğun yazı yazabilmesi için el ve parmak kaslarının gerekli olgunlaşma düzeyine ulaşması, yürüyebilmesi için bacaklarının olgunlaşması, dengesini sağlayabilecek düzeye gelmesi… Öğrenme için olgunlaşmanın olması şarttır. Örneğin Başlangıçta annesinin yardımıyla beslenebilen, kaşığı kullanamayan bir çocuk belirli hareketsel (devimsel) ve zihinsel gelişlimi sağladıktan sonra kendisi kaşığı alıp tabağa uzanarak beslenmeyi ister ve kendi kendine dökmeden yiyebilir. Allah insan gelişimini bir programa bir takvime bağlamıştır. Bu durum insanda işleyen bir biyolojik saat gibidir..İnsanda bu programa bağlı olarak meydana gelen fiziksel  gelişim, belirli bir sıra izler.Bu sıra yaşa bağlı olarak, biyolojik yapının etkisiyle gözlenen davranış değişiklikleri,  olgunlaşma neticesinde gerçekleşir.

Örneğin insanın biyolojik donanımı yürüme davranışı için programlanmıştır. Fakat çocuklar iki ayak üzerinde durmaya başladıktan sonra adım atıp yürüyebilir. Henüz dengesini sağlayamayan bir çocuğun yürümesi mümkün değildir. Ve Normal koşullarda bütün çocuklar ortalama bir yaşında yürürler.

Olgunlaşma çevre faktörlerinden oldukça bağımsızdır. Çevre normal koşullarda olgunlaşmayı etkilememektedir. Bu nedenle belli bir olgunluğa erişmeyen bir çocuk için siz ne kadar yürüme egzersizleri yaptırırsanız yaptırın, çevresel koşulları uygun hale getirirseniz getirin o çocuk yürüyemeyecektir.

Tuncay Dursun
(Eğitim Uzmanı ve Rehber Öğretmen)

 

Bu haberi : 5495 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: gülsüm Tarih: 16.2.2013 - 12:18
yorum
İnsan o kadar hızlımı büyür?
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar