Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Baklagil Yemekleri
Naneli İspir Fasulyesi
16.2.2011 - 17:33

 

NANELİ İSPİR FASULYESİ

(İSPİR FASULYESİ/ŞEKER FASULYESİ)

Bakliyatların beslenme hayatımızdaki önemi artık herkesçe malum. Ancak hatırlatmadan edemeyeceğim birkaç husus var. Üzerinde önemle durulması gereken konulardan biri, kuru bakliyatın pişirilmesi. Çünkü dikkatli pişirilmezse vitamin ve mineral değerlerinde ciddi kayıplar meydana gelebilir.  Kuru fasulyenin diğer bakliyatlarda olduğu gibi pişirmeden önce en az 8 saat suda bekletilmesi ve pişirirken de köpüğünün alınması gerekiyor. Gaz yapmasının önüne geçmek için de şunu önerebilirim:

Bir gün suda bekletin! Yani akşamdan suya ıslayın. Zira;

Baklagillerin gaz yapmasının önüne ancak ıslatmayla geçilir. Çeşidine ve mevsimine göre değişen sürelerde yapılan ıslatmayla baklagillerdeki gaz yapıcı etken olagosakkaritler ıslatma suyuna geçeceği için, bir gün suda bekletilerek pişirilmesi daha doğru olur. Ayrıca bu hem daha kolay pişmelerini hem de daha lezzetli olmalarını da sağlar. Gelelim İspir fasulyesini pişirmeye;

İspirin ıslatmadan sonra 2,5 saatlik bir pişme serüveni vardır. Eğer fırında yapacak iseniz yaklaşık 1,5 saat kadar kısık ateşte pişmesi gerekiyor. Tabii ardından mutlaka 1 saat kadar da dinlendirilmesi gerekiyor. Pişirme tekniği kadar yanına ilave ettiğimiz tereyağı ve etin hatırını da unutmamak lazım. Ancak benim tarifini anlatacağım naneli İspir fasulyesi etle arası hem ekonomik olarak hem de tat olarak pek hoş olmayanlar için olsun… Denediğiniz de lezzeti konusunda hak vereceksiniz…

Malzemeleri:

3 su bardağı İspir fasulyesi

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

½ yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı sıvıyağ

Evde kurutulmuş nane

Su ve tuz

Hazırlanışı:

Üç su bardağı İspir fasulyesini 2-3 kere ılık su ile yıkayalım. Ardından tekrar ılık su ekleyerek tencereye ıslayalım. Üzerini temiz bir örtü ile saralım. Ilık su ile ortalama 8 saat kadar ıslayalım. Ya da akşamdan ıslayalım.

Bu sürenin sonunda ıslama suyunu dökelim. Tekrar 2 litre su ile ocağa alalım. İlk 20 dakika orta kuvvette ki ateş üzerinde kaynatalım. Üzerinde oluşan köpüğü alalım. Daha sonra altını kısıp yavaş bir şekilde pişirelim. Yaklaşık bir saatlik bir haşlama serüveninin ardından;

Bir miktar daha sıcak su ilave edelim.

Tavaya tereyağını ve sıvıyağı koyalım. Yağlar ısınınca, incecik kıydığımız soğanı ekleyelim. Soğanları iyice kavuralım. Domates ve biber salçasını ilave edelim. Bir-iki kere karıştırdıktan sonra, kaynayan fasulyeye ilave edelim. Üzerine 1 tatlı kaşığı (ben evde kurutmuş olduğum naneyi kullandım) kuru nane katalım. Bu aşamada kurutulmuş biberde koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatıp, 10-15 dakika kadar bu şekilde kaynatalım. Yeterince tuz ilavesinde bulunalım. Fazla dağılmasına izin vermeden, yumuşayınca altını kapatalım. Temiz bir örtüyle sarıp, 1 saat kadar demlendirelim.

Bu fasulyenin özelliği diğer fasulyelere oranla piştikten sonra dağılmaması, bekledikçe şişmesi, yumuşaması ve adeta lokum gibi bir hal almasıdır.

Doğrusu fasulyenin her türlüsünün en yakın arkadaşları bir baş kuru soğan veya karışık kelem (lahana) turşusu ve bol köpüklü bir ayranla yemenizi tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN…    

 

 

 

 

 

Bu haberi : 6959 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar