Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Baklagil Yemekleri
Güveçte Etli Nohut Yemeğine Dair
17.2.2011 - 21:47

GÜVEÇTE ETLİ NOHUT YEMEĞİNE DAİR

baklagiller nasıl pişirilir?

Kışın birçok evde bir nohut muhabbeti olur. İşte böylesi günlerden bir gün teyzemle annem nohudu çekiştirip duruyorlardı. Ben de konuşulanlara kulak kesildim, dinliyorum. Bir ara teyzem semt pazarından aldığı nohudu tarif ediyordu. Bu tarife göre diğer nohutlardan farklı olarak biraz daha beyaz ve irice olan nohuttan aldığını ve çok güzel piştiğini söyledi.

İşte o gün bugündür semt halinden teyzemin tarifindeki nohuttan alıyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Nohutların leblebi gibi olmaması veya bizim evde söylenildiği şekliyle nohutların canlı yayın yapmaması için, buna dikkat edin derim. Ancak tabii ki nohut pişirmede ki en önemli kurallardan biri de vakit olayıdır. Yani nohut geniş zamanda pişmeyi sever. Öyle aklınıza geldi hemen yapıvereyim diyebileceğiniz bir yemek değil. En azından hazırlık sürecine geniş bir vakitte başlamanız gerekiyor.

İkinci olarak; gün içerisinde aklınıza geldi, pişirmek istiyorsanız mutlaka 4-5 saat önceden musluk suyu ile ıslayıp, düdüklüde haşlayın derim. Dijital olmayan düdüklülerde yaklaşık 45-50 dakikayı bulabiliyor.

Üçüncü olarak; bir gece önceden yani akşamdan ısladı iseniz, nohutlar iyice şişmiş olacaktır. Güveç veya tencerede 1,5-2 saatte pişirebilirsiniz.

Ayrıca lezzetli bir nohut yemeğinin kemikli etle pişirilen nohut olduğunu unutmayın. Özellikle kaburga kemiği kısmından olursa, yemeğiniz çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Bir de bütün baklagillerde olduğu gibi yemeğimizi pişirdikten sonra en az yaram saat kadar demlenmesi için bırakırsak lezzetine lezzet katacaktır.

Diğer bir hususta baklagillerden özellikle pirinç ve nohudu mutlaka soğuk suyla ıslattıysak pişirme suyunun soğuk veya tam tersi olmalıdır. Tabii etle pişirmiyorsak. Bunların yanına et eklendiği zaman mutlaka sıcak su kullanmamız gerekir. Aksi halde bu sefer de etimiz istediğimiz kıvamda pişmemiş olur.   

Malzemeler:

4 su bardağı haşlanmış nohut

500 gram dana veya koyun kuşbaşı

1 adet kuru soğan

1 adet kırmız biber

½ yemek kaşığı domates salçası

½ biber salçası

1 çay bardağı sıvıyağ

Yaklaşık 1,5 litre su

Yeterince tuz

Hazırlanışı:

Kuşbaşı veya kemikli olarak aldığımız etleri sıvıyağ eklediğimiz tencerede bir süre soteleyelim. Ardından sıcak su ilavesiyle haşlayalım.

Akşamdan birkaç defa yıkayarak soğuk su ile ısladığımız nohutların suyunu süzelim. Daha sonra üzerine tekrar soğuk su ekleyerek haşlayalım.   

Nohutlar ve etler yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra güvece sıvıyağı koyalım. Yağımız ısınınca ince bir şekilde doğradığımız soğanı ve kırmızıbiberi ekleyelim. Bir miktar kavuralım. Daha sonra haşladığımız etleri ilave edelim. Bir sürede bu şekilde kavuralım. Domates salçasını ve biber salçasını da ekleyerek karıştıralım. Kavrulan bu malzemeye haşladığımız nohudu suyuyla birlikte ilave edelim. Tercine göre kurutulmuş biber de koyarak yemeği kaynamaya bırakalım.

Kaynayan yemeği kısık ateşte yavaş bir şekilde pişmeye bırakalım.

İnmesine yakın tuzunu ilave edelim.

Yüzeyi sulu olacak bir şekilde ocaktan alalım. Üzerine temiz bir örtü örterek bir süre demlenmeye bırakalım. Demlenme sırasında nohut bir miktar su çekerek, suyu koyulaşacak (helmelenme) ve daha lezzetli bir kıvama gelecektir.

AFİYET OLSUN…   

Bu haberi : 9039 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar