Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yemeğin Öyküsü
Osmanlıda Köfte Malzemeleri Nelerdi?
13.11.2010 - 00:29



Etin kıyma olarak değerlendirilmesi elbette yalnızca Osmanlılara özgü bir uygulama değil. Etin özellikle döş gibi bir bakıma "ucuz" olan bölümlerinin ve artanının değerlendirilmesi, her dönemde ve neredeyse her kültürde görülen bir mutfak geleneği. Kıyılmış et, elbette bu işlemin sonucunda kökeninden koparılmış olur. Kıymanın hayvanın neresinden çekildiği, özellikle sıradan kullanıcının bilgisi dışındadır. O yüzden kıymalar yağlı, orta yağlı, az yağlı ve yağsız olarak sınıflandırılmaktadır. Bir de özellikle hangi hayvanın kıyması olduğu, hem satış sırasında hem de yemek tariflerinde özenle belirtilir. İş böylesine basite indirgenince de, kıyma çoğu zaman hayvanın kebaplık, yahnilik olmayan taraflarından seçilir. Genellikle döş eti kıyma yapılır. Buna bazen pirzola kapağı, bazen de but tarafı katılır. Kebaplık, yahnilik etin kırpıntıları da elbette atılmayıp çekilerek kıyma durumuna getirilir. Yine de bir hususun altını iyice çizerek belirtelim: Osmanlı dönemine ait yemek kitaplarında hemen daima kıymanın hangi hayvanın elinden alınacağı belirtilmekle yetinilmiştir. Bunun dışında açıklamalar, ancak çok özel durumlarda verilir. Örneğin Melceü’t Tabbahin’in "kebap köfte" tarifinde, bir yanlışlığa yer vermemek için yemeğin kıymasının dana ve koyun budundan çekilmesi istenir. Ama bu, gerçekten kuraldışı bir durumdur.

Buradan, asla köftenin ucuz ve mütevazı bir yemek olduğu anlaşılmamalı. Çünkü köftelerde bir başka özellik, kıyılmış ete içine iyice işleyecek biçimde baharat ve taze ot eklenmesi gibi bir avantaj da söz konusu.

Dönemin köfte tariflerinde adları en sık kullanılan lezzetlendiriciler soğan, maydanoz, tuz, biber, kimyon ve tarçın.

Bir de köftelere o dönemde ekmeğin her zaman eklenmediğini söyleyelim. Bazı köftelere ekmek konduğu kesin. "Kadınbudu köfte" ya da "maydanozlu sıkma köfte" gibi tariflerde ise ekmeğin yerini bir miktar pilavın ve/veya pirincin aldığını da yazılı kaynaklardan öğrenmekteyiz. Ancak bunların yanı sıra dönemin birçok köfte tarifinde yalnızca et kullanıldığı görülmekte.

Osmanlı dönemi mutfağında, köftelerin bugün olduğu gibi çok çeşitli pişirme yöntemlerine rastlanıyor. Bir kısmı tavada ya da sahanda, bir kısmı suda haşlanarak, bir kısmı ise ızgara edilerek pişirilmektedir. Ancak dikkati çeken bir özellik, yağ kullanımı söz konusu olduğunda hep sadeyağın yeğlenmesi. Gerçi sıvı yağlar o zaman bu kadar çeşitlilik göstermiyordu ama hiç değilse zeytinyağı kullanma olanağı varken nedense tercih hep sadeyağdan yana kullanılmış görünüyor.

Köftelerden söz etmişken, etin o sıralar bugünkü gibi kıyma makinelerinin aynasından geçirilerek kıyılmadığını da hemen ekleyelim. Bazı tariflerde açıkça belirtildiği gibi, dönem boyunca kıyma, etin balta ya da çifte bıçak ile kıyılması sonucunda elde edilmekteydi. Bunun yarattığı önemli bir fark var. O da, bu yöntemle hazırlanan kıymanın suyunu kaybetmemiş olması. Böylece yapılan köfteler, makineden çekilenlere oranla çok daha sulu ve elbette bu nedenle de daha lezzetli olmaktaydı.

Bu haberi : 7374 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar