Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Örnek Hayatlar
Müslüman Kadın ve Çalışma Hayatı
19.8.2011 - 12:04

MÜSLÜMAN KADININ ÇALIŞMASI

Müslüman kadınların iş hayatının niceliği konuşulurken Asr-ı Saadet döneminden örneklik teşkil eden isimler arasında ilk akla gelenler Hazreti Hatice ve Hazreti Zeynep olur. Peygamberimizin (s.a.) eşi, aynı zamanda halasının kızı olan Zeyneb’in vefatını duyduğunda Aişe’nin şöyle dediği bildiriliyor: “Övgüye lâyık, ibadetine düşkün, yetim ve dulların sığınağı gitti.”

Maharetli, eli işe yatkın, cömert bir kadınmış Zeynep. Kullanılacak hale getirdiği deriden eşyalar diker, bununla elde ettiği geliri Allah yolunda sadaka olarak dağıtırmış. Pekâlâ, sadaka için yeterli olacak bir cep harçlığına sahip olabilecekken, kendi alın teriyle kazanacağı parayla vereceği sadakanın daha makbul sayılacağını düşünüyor olmalıydı. Bir rivayete göre Hz. Ömer hilafeti sırasında Beytülmal’den hisse olarak ona iki bin dirhem gönderdiğinde sıkıntı duyan Zeynep, bu parayı sadaka olarak dağıtır. Bunu öğrenen Ömer bin dirhem daha gönderdiğinde, bu bin dirhemi de dağıtır Zeynep.

Zeyneb’in el emeğiyle hayır işleme konusundaki ısrarı, kadınların çalışma hayatını bir hayli sınırlı olarak tanımlayan muhafazakâr ve yeni gelenekçi düşünürlerin tasavvurlarının ötesinde bir üretim ufkuna işaret ediyor. Üretim mekânının sınırları yoktur, ihtiyaç icadın anasıdır, doğru, ancak üretim veya iş sadece maddi ihtiyaç için de gerçekleşmez. İçinde yaşayan kişiler üretici değilse mekân olarak ev üretime değil tüketime meyyal bir konuta dönüşebilir. Zeyneb’in sadaka vermek için kullanacağı parayı emeğiyle kazanmaktaki ısrarı, kendi hayatı -çalışma hayatı, üretimi- konunda karar verebilecek olgunlukta bir zihin yapısına sahip, özne olabilmiş güçlü bir kadın olduğunun, yaşadığı evde de bu konuda yüreklendirildiğinin ifadesi olarak bana kayda değer görünüyor.

 

 

İktibas.com /Cihan Aktaş

Bu haberi : 2421 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar