Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Bayram Tatlıları
Telli Baba Tatlısı Tarifi
23.10.2012 - 08:08

TELLİ BABA TATLISI TARİFİ

Ebû Hurayra’dan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) “Gıybet nedir bilir misiniz? Diye sorunca oradakiler “Allah ve Rasulü daha iyi bilir” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sas.) de, “Din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır” buyurdu. “Şayet kardeşimde söylediğim ayıp varsa ne dersiniz? Diye sorulması üzerine Rasulullah (sas.) “Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet etmiş, yoksa o zamanda ona iftira etmiş olursun.” Buyurdu.

(Muslim, Birr 70)

Telli baba tatlısı yıllar evvelinden tarif defterime eklediğim ve denediğim bir tatlıydı. Bayram için kolay bulunabilecek malzemelerle ve herkesin yapabileceği bir tatlı tarifi daha olsun istedim. Ayrıca lezzetli bir bayram tatlısı da olsun. Gerçekten bu bayram baklavanın dışında lezzetli ve hafif bir şerbetli tatlı tarifi arıyorsanız bu tatlıyı gönül rahatlığıyla deneyebilir, gelecek olan misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bu tatlıda kendime on üzerinden on verdim.  Bu arada baklava yapıp da baklavası yetmeyenler takviye olarak bir tatlı tarifi arıyorlarsa bu tarifi bir köşeye muhakkak yazmalılar.

Hepinize bayram hazırlıklarında kolaylıklar diliyorum...

Tatlı hamuru malzemeleri:

1 paket oda ısısında yumuşamış tereyağı

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta sarısı (akı üzerine kullanılacak)

3-3,5 su bardağı un

 1paket vanilya

 1 paket kabartma tozu

İçi için:

150 gram tel kadayıf (bir kısmı üstü için ayrılacak)

1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

Çok az sıvıyağ

Şerbeti için:

2,5 su bardağı su

2 su bardağı şeker

Tatlının yapılışı:

Hamur malzemelerini kurabiye hamuru şeklinde yoğuralım. On dakika kadar dinlendirelim. Bu arada şerbeti için su ve şekeri beş dakika kadar kaynatalım.

İçine koyacağımız kadayıfı ayrı bir kap içerisinde elimizle biraz kopararak kıyalım. İçerisine ceviz ve harmanlamak için az miktarda sıvıyağ ilave edelim.

Diğer taraftan sade şekildeki kadayıfı ayrı bir yerde kopararak kıyalım. Bunu tatlımızın üstü için kullanacağız.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparalım. İki elimizin arasında açarak elimizin içi kadar açalım. Açtığımız bezenin ortasına cevizli kadayıftan bir miktar koyalım.

Daha sonra bezenin çevresini yukarıda toplayarak kapatalım.

Bu haliyle cevizden biraz büyükçe bir kadayıf yumağı olacak.

Kapatılan hamurların bir yüzünü yumurta akına batıralım. Sonra sade haldeki kadayıflara batıralım. Elimizle üzerinehafifçe bastırarak yapışmasını sağlayalım.

Bütün hamuru bu şekilde hazırlayarak fırın tepsisine dizelim.

180 dereceye ayarlayıp, ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Tatlıyı fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için beş dakika kadar bekleyelim. Soğuğa yakın ılıklıktaki şerbeti ilk sıcaklığı çıkan telli baba tatlılarının üzerine kepçe yardımıyla gezdirerek dökelim.

Ertesi güne kalan tatlılar, kurabiye tadında oluyor. Biz bu şekliyle de çok seviyoruz.

Eğer şerbet tadını alarak yemeği seviyorsanız, tatlıyı pişirdikten sonra ikram edeceğiniz gün şerbetlerseniz daha iyi olur.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 17606 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar