Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Tatlılar\Soğuk Tatlılar
3 9 4 9 Tatlısı Tarifi
29.4.2014 - 13:32

3 9 4 9 TATLISI TARİFİ

en kolay şerbetli tatlı tarifi/üç dokuz dört dokuz tatlısı

Hz. Ömer (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Allah’ın kulları arasında bir grup var ki, onlar ne peygamberlerdir ne de şehidlerdir. Üstelik kıyamet günü Allah indindeki makamlarının yüceliği sebebiyle peygamberler de, şehidler de onlara gıpta ederler. “Orada bulunanlar sordu: “Ey Allah’ın Resulü! Onlar kim, bize haber ver!” “Onlar aralarında ne kan bağı ne de birbirlerine bağışladıkları bir mal olmadığı halde, Allah’ın ruhu (Kuran) adına birbirlerini sevenlerdir. Allah’a yemin ederim, onların yüzleri mutlaka nurdur. Onlar bir nur üzeredirler. Halk korkarken, onlar korkmazlar. İnsanlar üzülürken, onlar üzülmezler. (Kütüb-i Sitte, 3345)

Selamun aleykum güzel kardeşlerim, günümüz mübarek olsun.

Tarif, arşivde unutulmuş tariflerden. Sanırım resimden memnun kalmayıp bir kenara koymuşum. Tekrar yapar, resmederim diye. Sonrasın da unutulmuş...  Bildiğiniz gibi resim çekiminde en önemli olan açık bir hava, uygun bir ışık. Eğer stüdyo ortamında çekim yapmıyorsanız. Malum stüdyo ortamında önemli olan ışık. Fotoğrafçılarda resim çektirdiğimiz zamanlardan hatırlayacağınız üzere. Evde böylesi bir ortam oluşturmak biraz zor. Velhasılı kelam uygun olmayan bir havada çekilmiş bir resim olmuş benimkisi. Benim gibi bu işle uğraşanlar iyi bilir ki; evde birçok şeyi hesap eder, ayarlarsınız. Ancak havada gözüken bir bulut ve kararan hava bütün hesaplarınızı bozabilir.  Özellikle Nisan yağmurlarını yaşadığımız şu günlerde bir açıp, bir kapayan hava gibi. Ancak susuzluk yaşadığımız şu günlerde buna da şükür.   Varsın bizim resimlerimiz biraz karanlık çıkıversin. Rahmanın rahmetine karşı boynumuz kıldan ince...

Üç dokuz dört dokuz, diğer adıyla soğuk şerbetli tatlı. Şurubu kaynatılmayan son derece kolay bir tatlı-pasta arası bir tarif. Hem şerbetli tatlı hem de yaş pasta kıvamında hafif bir tatlı. Önümüzdeki Ramazan sofralarında iftar menünüz için ya da çay saatlerindeki menülerinizin yanına yapabileceğiniz pratik bir tarif olduğunu düşünüyorum. Bence en kolay şuruplu tatlılardan biri. İçine kattığım haşhaşın çıtırlığı ve krem şantinin lezzetiyle yaza uygun gayet hafif bir tatlı oldu. Üstelik şerbet ölçüsünü kendi damak tadınıza göre de değişitirip, hazırlayabilirsiniz. Anlayacağınız bu şerbetli tatlı tarifinde, şerbet kaynatma derdine bir son veriyoruz. Bu arada tarif Tuğba kardeşime ait. Tarif muhabbeti yaptığımız ve senin farklı, önerebileceğin tariflerin varmı? Diye sorduğum da paylaştığı bir tarifti. Bir kez daha teşekkür ederim kendisine.  Tarif malzeme olarak yoğurt tatlısını da benziyor. Haşhaşlı pasta ya da haşhaşlı şerbetli tatlı da diyebiliriz. Ne dersiniz? Ama bu ismiyle de çok dikkat çekici öyle değil mi? 3 9 4 9.

Şerbetli kek malzemeleri:

3 adet yumurta

9 yemek kaşığı toz şeker

4 yemek kaşığı yoğurt

9 yemek kaşığı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

½ çay bardağı mavi haşhaş

Soğuk şerbeti için:

1 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

Üzeri için:

1 poşet sade krem şanti

1 poşet kaymaklı krem şenti

2 su bardağı soğuk süt

3 9 4 9 Tatlısı Nasıl Yapılır?

Klasik usulde bir pandispanya keki hazırlayalım.

Bunun için; oda ısısındaki yumurtaları çukur bir kap içerisine kıralım.

Yumurtaların üzerine dokuz kaşık toz şekeri ekleyelim. Mikserin en yüksek devrinde yaklaşık, 3-4 dakika kadar çırpalım.

Yumurtalar iyice köpürüp, mayonez kıvamını aldıktan sonra dört kaşık yoğurdu ilave edelim. Bir kez karıştıralım.

Daha sonra kuru malzemelerden dokuz kaşık un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edelim.

Mikserle tekrar malzemeleri güzelce çırpalım. Çırpma işlemini bitirirken mikserin devrini kademe kademe düşürerek, kapatalım.

Dikdörtgen veya yuvarlak fırın kabına yağsız kek malzemesini boşaltalım. Kullandığımız fırın kabı cam ise kırılmaması için mutlaka mutfak havlusunun üzerinde sağa-sola birkaç kez hareket ettirerek ve olduğu yere birkaç kez vurarak, içindeki hava kabarcılarının çıkmasını sağlayalım.

180 dereceye ayarladığımız soğuk veya sıcak fırına farketmez koyarak pişirelim.

Bu arada su ve toz şekeri bir kapta karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Bildiğimiz usulde kaynatarak şerbet hazırlamıyoruz. Şeker ve suyu kaynatmıyoruz!

Üç+dokuz+dört+dokuz tatlısının kekini fırından çıkardıktan sonra ilk beş dakika, sıcaklığının çıkması için bekletelim.

Daha sonra hazırladığımız soğuk şerbeti kekin üzerine gezdirelim.

Kekin tüm şerbeti çok çabuk çektiğini göreceksiniz.

Ardından bir poşet sade, bir poşet kaymaklı krem şantiyi soğuk sütle güzelce çırpalım.

Tatlımız soğurken krem şentiyi de daha rahat sürebilmek için 10 dakika kadar derin dondurucuda bekletelim.

Soğuyan şerbetli tatlımızın üzerine krem şantinin tamamını tabaka şeklinde sürelim.

Bir süre daha buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapalım.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 6334 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar