Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Gezi
Kamp Yemek Etkinlikleri
25.7.2011 - 12:14

YAYLA KAMPI YEMEK ETKİNLİKLERİ

3-10 Temmuz arası Çamlıdere Benli Yaylası’nda geçirdiğimiz süre zarfında çeşitli etkinliklerde bulunduk. Kamp süresi içerisindeki etkinliklerden biri de Psikoloğumuz Afet Aksu hocamızın önderliğinde yaptığımız doğal öğrenme süreci içerisinde limonata yapımı, Rize usulü un helvası yapımı, Afet Hocamını iki kere yaptığı halde resmini çekmek nasip olmayan Osmanlı Macunu gibi mutfağa dair paylaşımlar bizlere birçok değerleri hatırlattı.  Bütün bir kamp ekibine yapılan limonata yapımında sabrı, birlikte işbirliği yapabilmeyi, birbirimize yardım ederken hissettiğimiz fedakarlık duygusu gibi birçok temel değerleri bu sayede hatırlamış ve öğrenmiş olduk.

Nefis limon kokuları eşliğinde karıştırdığımız şeker ve limon kabuğu rendesini harmanlarken bize verdiği nimetler için bir kez daha Rabbimize şükrettik. Doğrusu büyük bir emekle rendelenmiş limon kabuğunun mis gibi kokusunu, yayla rüzgarı esintisiyle oluşan o muhteşem rayihasını sizlere koklatmak isterdim.

Un helvası bizim mutfağımızın geleneksel tatlılarından birisi. Mönüde küçük bir değişiklik yapıp ikindi kahvaltısına irmik helvası yerine un helvası yapmaya karar verdik. Yöre yöre değişiklik göstermesine rağmen temel malzemeleri aynı olan bu helvayı sevenler yardım için ön saflarda yerlerini çoktan tuttular bile.  "Emeksiz yemek olmaz" lafını en çok hatırlatan tatlılardan biri un helvası. Unu kavururken sanki sabrı da unla birlikte tereyağında kavurur, harmanlarız. 

 

Ama önce tereyağını bir tencerede yakmadan eritmek lazım. Daha sonra bunu dinlendirip tencerede biriken süt tortusundan ayrıştırmak gereklidir. Her güzel olan ve emek isteyen işte olduğu gibi. İlk adım itina ve emek.

İlk aşama olarak uyguladığımız bu yöntemden sonra sıra tereyağı ile unu büyükçe bir tencerede buluşturarak başlayacak olan bileğe kuvvet kısmında. Bileği kuvvetli arkadaşlar bu aşamada tercih edilir. Helvayı oluşturan temel malzemelerden tereyağı, un miktarı ustasından göz kararı. Unu kavurma aşamasında tamam olmuş deme zamanı da helvanın ustası Afet hocamdan.

Unun miktarına göre ayarlanıp sadece ıslatacak kadar su ilavesiyle ayrı bir kapta biraz eritilen şeker, yeterince kavrulan ve daha sonra ocaktan alınarak ılıtan un şekerle buluşturulur. Aman dikkat un çok sıcak olmamalı. İçine koyacağımız şekeri yakıp karamelize etmemeli. İki malzeme birleştirildikten sonra hızlıca karıştırılmalı ve yine aynı hızda soğumasına fırsat vermeden uygun büyükyükte bir tepsiye aktarılarak yayılmalı. Ardından düzleştirme ve kesme işlemi ard arda yapılmalı. Bu püf noktaları ustamız hocamızdan.

Bu haberi : 5032 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar