Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yöresel Lezzetler
Patatesli İçli Köfte/Sivas 10-12 kişilik
8.12.2011 - 22:10

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE/SİVAS 10-12 kişilik

Bu tarifim yazın sonunda ziyaretimize gelen halamızdan. Kalabalık aile ölçüsüne göre hazırlamaya alışmış olan halamız, bu tarifi azaltarak yapmaya çalışsa da bu kadar azaltabildi. İçli köfte yapıldığı zaman yanına pek bir şey yapılmazmış. Şöyle bol köpüklü buz gibi bir ayranla servis yapılırmış.

Patatesli oluşu nedeniyle lezzeti konusunda ilk başlarda pek bir tahmin yürütemesem de, tahminimden daha lezzetli ve hafif bir içli köfte tatmış ve öğrenmiş oldum. Üstelik et tüketmeyi sevmeyenlere de alternatif olabilecek bir tarif.

Malzemeler:

Dışı için:

4,5 su ince bulgur

3 yemek kaşığı un

1 adet orta boy kuru soğan rendesi

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı tuz

İç malzemesi için:

4 adet orta boy patates

1 adet orta boy kuru soğan

Sıvıyağ

½ yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

Yeterince tuz

Üzeri için; eritilmiş tereyağı

Yapılışı:

Genişçe bir yoğurma kabı içerisine ince bulgur, un, kuru soğan rendesi, baharat ve tuzu koyalım. Güzelce karıştırılarak harmanlayalım. Yavaş yavaş kaynar su ilavesiyle yoğuralım. Macun kıvamına gelene kadar. Üzerini bir tepsiyle kapatalım. Daha sonra bezle kundak yapar gibi sararak yarım saat kadar demlendirelim.

Bu arada iç malzemesini hazırlayabiliriz.

Patatesleri güzelce yıkayalım. Ortadan ikiye keselim. Üzerini örtecek kadar su ilave ederek haşlayalım.

Haşlanan patateslerin suyunu süzerek kabuklarını soyalım. Bir çatal yardımıyla, püre haline getirelim.

Soğanı yemeklik olarak ince bir şekilde kıyalım. Sıvıyağda hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Salçasını ilave edelim. Karıştırıp altını kapatalım. Baharatlarını ilave edelim. Tekrar karıştıralım. Püre haline getirdiğimiz patatesleri ekleyerek, tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.

Demlendirdiğimiz bulguru su yardımıyla iyice tekrar yoğuralım. Yaklaşık 1,5-2 su bardağı ılık suyu azar azar ilave ederek veya elimizi suyun içine batırarak bu yoğurma işlemini yapalım.

Yoğurma yaklaşık olarak 5-10 dakika süresince içli köftenin dış hamuru özleşene kadar olmalı.

Hamurun olduğunu anlamak için; içli köfte hamurundan bir miktar alıp elimizde sıkalım. Birbirini iyi bir şekilde tutan bir hamur elde ettiysek kıvamı tutturmuşuz demektir.

Hamurdan yumurta iriliğinde parça koparalım. Elimizi ıslatıp, bu parçaya elimizle düzgün bir şekilde yuvarlayalım.

Hamuru sol elimizin ortasına alalım. Diğer elimizin başparmağıyla hamurun ortasını oyalım. Bir taraftan da elimizle hamuru çevirerek köfteyi açmaya çalışalım. Bu köftenin hamuru Güneydoğu mutfağının köfteleri kadar ince açılmıyor. Şekil itibariyle yuvarlak oluyor. Büyüklüğü de yaklaşık sıkmalık portakal büyüklüğüne yakın bir büyüklükte oluyor.

Yeterince oyduktan sonra, iç malzemeden 1 tatlı kaşığı kadar koyalım. Yine elimizi ıslatarak, içli köfteyi poğaça kapatır gibi kapatalım. Daha düzgün yuvarlaklar elde etmek için elimizi hafifçe ıslatarak ve iki elimizin arasında yumuşak hareketlerle çevirerek, yuvarlak şekil verelim.

Bu arada çatlayan yerler olursa telaşlanmaya gerek yok. Buralara parmağımızla su sürerek, aynen sıva yapar gibi sıvayarak kapatabiliriz.

Köftenin açılan yerini ise; küçük bir parça aldığımız köfte hamurunu buraya su yardımıyla yapıştırarak sıvayabiliriz.

Bütün köfteleri bu şekilde hazırladıktan sonra, kaynayan tuzlu suda haşlayalım.

Haşlamak için 1-2 dakikalık bir süre yeterli olacaktır. Köfteleri teker teker bir kaşık yardımıyla çıkararak, servis tabağına alalım.

Köftelerin içine; üzerine gezdireceğimiz tereyağının girmesi için, üzerini yemek kaşığıyla delerek yarım daire şeklinde kesikler oluşturalım. Bu püf noktası da halamızdan. Erittiğimiz tereyağını bu kesiklerin üzerine gezdirelim.

Sıcak bir şekilde servis yapalım.

Not: İçli köfteleri hazırladıktan sonra kapalı bir kap içerisinde veya üzeri streç filmle kapatarak buzdolabında ertesi gün, pişireceğimiz vakte kadar muhafaza edebiliriz.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 18842 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: irikoooo Tarih: 2.2.2015 - 17:18
naber
yapmayı bilmiyom siz hiç bilmiyonuz ahahah puhahah zaaa xdxdxd :DDDDD her türlü güldüm mk
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar