Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yöresel Lezzetler
Ayranlı Pancar Aşı/Hedik Aşı
13.12.2011 - 12:04

AYRANLI PANCAR AŞI/HEDİK AŞI

Çorba ve çorbalar. Değişik tatta, ortak malzemelerle yapılan çeşit çeşit çorbalar. Mutfağımızda birçoğumuzun vazgeçemediği bir gıda. Kimi zaman ilaç niyetine içtiğimiz çorba, soframızın baş tacı ve aynı zamanda da sofralarımızın kılavuzu. Mide salgılarını harekete geçirmesi ve iştah açma özellikleri dolayısıyla da sofrada ilk sırayı alması uzmanlarca da dillendirilen bir gıda. Soğuk kış günlerinden tutun da sıcak yaz günlerine kadar sofraların tek makbul gören yemeği.

Eskiden sabahları kahvaltı yerine çorba içildiğini anlatır durur büyüklerimiz. Geleneksel mutfak kültürümüzde çorba üç öğünde de yer alabilen bir yemek. Diğer yemeklere nazaran daha ekonomik olması, kolay hazırlanması ve doyurucu özelliği ile çorba Türk sofrasının en önemli ve en besleyici unsurlarından.

Anadolu’da genellikle hububata dayanan çok değişik çorbalar yapılıyor. Ortak malzemelerle yapılan çorbalar bazen yöreden yöreye değişik isimler alabiliyor. Örneğin Sivas’ta çorbaya “aş” kelimesinin kullanıldığını görüyorum. Aş yemek anlamına gelse de belki de bugün hala birçok evde geçmişte olduğu gibi öğünün tek ve doyurucu yemeği olmasından bu isimle anılmıştır. Kim bilir. Ayrıca bunun yanında Sivas’ta çorba çeşidinin bir hayli fazla olduğuna da şahit oluyorum.

İşte yazın son günlerinde büyük halamızın sayesinde öğrendiğim çorba çeşitlerinden biri ayranlı pancar aşı. Diğer adıyla pancar herlesi veya hedik aşı. Nasıl? İsimler tanışık olmayanlar için ilginç değil mi? Mutfağımızı zengin yapan öğelerden biri de bu isim zenginliği sanırım. Ne dersiniz?

Malzemeler:

2 su bardağı buğday

İçine; bir tutam maydanoz, 3-4 adet yeşil soğanın yeşil kısımları (körmen denilen ot olmadığı zaman onun yerine kullanılır), pazı pancarı ya da ıspanak (çok az miktarda ve çok ince bir şekilde doğranıp koyulur.)

Meyanesi için:

3 yemek kaşığı yoğurt

3 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 çay bardağı su

Sokoreç için: 2 yemek kaşığı tereyağı+2 yemek kaşığı sıvıyağ, 3-4 adet yeşil soğanın yeşil kısımları

Yapılışı:

Buğdayı iyice yıkayalım. Ta ki kepeği kalmayıp suyu tertemiz oluncaya kadar. Tekrar üzerine su ilave edilip haşlayalım.

İyice yumuşayıp, haşlanan buğdaya (hedik) meyanesini ilave edelim. Bunun için yoğurt, un, yumurta ve suyu bir kap içerisinde güzelce çırparak karıştıralım. Çorbanın suyundan bir kepçe alarak azar azar meyaneye ilave edelim. Tekrar çırpalım. Daha sonra haşlanmış olan buğdaya yavaş yavaş ekleyeyim. Kaynayana kadar karıştıralım. Bu işlemi kesilmemesi için yapmamız gerekiyor. Kaynadıktan sonra iyice helmelenmesi için kısık ateşte bir süre kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 10-15 dakika kadar.  

Çorbamız kaynamaya başlayınca bu arada ince bir şekilde kıydığımız maydanozları ilave edelim. Yeterince tuz ilavesinde bulunalım.

Son olarak sokoreçini eklemek için; yeşil soğanın yeşil kısımlarını ince bir şekilde kıyalım. Bunu yağda bir miktar kavuralım. Normalde Sivas yöresinde yetişen ve kullanılan körmen denilen kurutulmuş otla bu işlem yapılır. Ancak bu olmadığı zaman yeşil soğanın yeşil kısımlarını da kullanabiliriz.

En son çorbanın altını kapatmadan önce sokoreçini ilave edelim. Karıştırıp altını kapatalım.  

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 5710 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar