Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yöresel Lezzetler
Sirkeli Zeytinyağlı Kırmızı Biber Turşusu/Kütahya
8.10.2012 - 14:06

YAĞLI KIRMIZI BİBER TURŞUSU/KÜTAHYA

 

“...Tursuya gelince kırmızı biberleri közlüyorum ikiye ayırıp tohumlarını cıkarıp kavanazo bi kat dizip tuz serpiyorum az az cünkü her kata tuz serpiliyor sonra tekrar biber koyup tuz.biberler bitene kadar kat kat dizip tabi aralara sarımsakta koyuyorum 1su bardağı kadar zeytinyağ 1 cay bardağından biraz eksik sirke ben cok sirkeli sevmiyorum eksimsi yapıyor koyup kapatıyorum yağ ve sirke oranları biberin miktarına göre değişir bu oranlar 5-6kg biber için mesela görüşmek üzere kolay gelsin...”

Tarif Nurhan kardeşimden. Kütahya’ya ait lezzetli bir turşu tarifi. Hazır turşu mevsiminin en ekonomik yapıldığı Ekim ayına girmişken tam da böylesi bir tarifin yeridir diye düşündüm. Yıllar evvelinden bildiğim bu turşuyu ayrıntılarıyla Nurhan kardeşime sorarak teyit ettirdim. Adından tutunda nasıl yapıldığına, ne şekilde, nerede  muhafaza edildiğine, ne kadar zamanda olduğuna kadar. Kış mevsimine yaklaştığımız şu günlerde yazdan kalma bir tadı doğal haliyle, kendi elinizle içine ne koyulduğunu bilerek hazırlamak istiyorsanız işte Kütahya’ya ait yağlı kırmızıbiber turşumun reçetesi...

Malzemeler/2,5 kilogramlık cam kavanoz için

3 kilogram kırmızıbiber

3 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz

½ çay bardağı sirke

1,5 çay bardağı zeytinyağı

2 baş sarımsak

Yapılışı:

Kırmızıbiberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Fırında kırmızıbiberleri közleyelim.

Közlediğimiz biberleri fırından aldıktan sonra daha rahat soyulabilmesi için kapalı bir kap içerisine koyalım. Ilınanan kadar bu şekilde bekletelim. Daha sonra kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyelim.

Cam kavanoz içerisine bir kat ikiye ayırdığımız kırmızıbiberden dizelim. Üzerine tıpkı yemek için serpttiğimiz miktarda tuz serpelim. Bir diş sarımsağı doğrayarak koyalım. Bu şekilde biberler bitene kadar sıralamayı tekrarlayalım.

En son üzerine sirke ve zeytinyağını karıştırarak dökelim. Bu karışımın her yerine güzel bir şekilde nüfuz etmesi için kenarlardan bir kaşık veya bıçak batıralım. Turşunun kapağını kapatarak serin, güneş almayan bir yerde muhafaza edelim.

Bu turşu kahvaltı, haşlanmış veya kızartılmış patatesle birlikte, beş çaylarınızda böreklerin yanına da ikram edebileceğiniz lezzetli bir turşu. Kapağını açana kadar mutfağınızın herhangi bir yerinde muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtıktan ve kullanmaya başladıktan sonra tedbiren buzdolabında muhafaza ederseniz daha iyi olur. Bu tavsiye Nurhan kardeşimden. Turşuyu yaptıktan dört-beş gün sonra yemeğe hazır hale geliyor.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 9369 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: Admin/Fikriye Tarih: 7.9.2013 - 09:07
Kırmızı biber turşusu
Hoşgeldiniz Deniz hanım :) Nurhan arkadaşıma mı birşey soruyorsunuz? Yazınızdan tam olarak birşey anlamadım. Biraz daha ayrıntılı yazarsanız sevinirim.
Yorumlayan: DENİZ Tarih: 6.9.2013 - 19:14
KÜTAHYA TURSUSU
merhabalar acaba nurhan hanıma başka bir biber turşusu var onun tarifini sorar mısınız? rendelenmiş domates ,elma sirkesi ,çoookça toz şeker, salatalık parçaları; çok acı biberle ,sirkesi kaynatılıyor mu?
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar