Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Bayat Ekmekli Tarifler
Anne Tatlısı
1.3.2013 - 09:54

ANNE TATLISI

bread dessert recipes

Bayat ekmekleri nasıl değerlendirelim?

Ne kadar küçük şeylere ağlardık.

 Bir tutam saç, bir oyuncak araba, bir bebek.

 Şimdi büyüdük.

 Çok büyük olaylar bile ağlatamıyor bizleri.

 Ölümler, iflaslar, savaşlar.

 Şimdi daha mı güçlüyüz?

 Yoksa daha mı alışkın?

 Hayatı öğrenmek “alışmak” mı acaba?

Tüm ziyaretçilerime hayırlı cumalar diliyorum.

Her gün sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir ekmek kırıntısı acaba bir buğday tanesi eder mi? Ya da bir buğday tanesi kaç ekmek kırıntısı eder? İnsanoğlu süreklilik arzeden durumlara alışırmış bir süre sonra. Ekmek konusu da öyle. Sofralarımızdan hiç eksik etmediğimiz ekmeğin serüvenini kaç kere durup düşündük acaba? Doğru ekmek ve genel olarak, doğru gıda tüketim bilincinin ne kadarına sahibiz?

Küçüklüğüm de yolda bir ekmek parçası görsek öpüp sonra da alnımıza değdirip, bir kenara kaldırırdık. Yemediğimiz ekmeği yine uygun bir yere koyardık ki onda hakkı olan başka canlılarda bu nimetten nasiplenebilsin. Şimdi ne oldu da bunları unuttuk. Çok mu alıştık tüketmeye. Hem de düşünmeden tüketmeye. Sanki satın aldığımız her şeyin yegane sahibi bizmişiz gibi. Nimete karşı gösterdiğimiz bu hoyratça tutum bolluk ve bereketin yan etkilerimiy di? Yoksa gerçekten bizler henüz nimetle sınanmadığımız için mi böyle düşüncesizce hareket ediyoruz. Sabah kahvaltılarında ‘ben ya da biz bayat ekmek yiyemiyoruz’ lüksünü kendimizde görebiliyoruz. Demek gerçekten ‘bir lokma ekmeğe’ henüz muhtaç olmamış, henüz nimetle sınanmamışız. Bu lüksü kendimize ve çocuklarımıza yaşatıp, sonra da hiç düşünmeden ekmekleri hoppp çöpe atıveriyoruz. Aslında çöpe atılan kötü alışkanlıkların getirdiği şükürsüzlük, başka insanların alın teri, kendi emeğimiz, başkalarının, başka canlıların muhtaç olduğu sadece evet sadece ’bir lokma ekmek’.

Biliyor musunuz savaş yıllarında insanlar en çok ekmeğe ihtiyaç duyarlarmış. Savaştan dolayı ya tarlalar yeterince ekilemez veya ekilen ürünleri toplayacak adam olmazmış. İnsanlar iyice öğütülmeden yapılmış, adeta ‘taş gibi ekmekleri yerlermiş’. Tabii bulabilen için. Bizlerin de bir şeylerin kıymet ve kadrini bilmemiz ve anlamamız için illaki o şeyden mahrum mu olmamız gerekiyor? Bilemiyorum.

Bu konu çok uzun ve derin bir mevzu. Söylenecek o kadar çok şey var ki. Doğrusu bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Paylaşımda bulunursanız sevinirim. Konu hakkındaki son sözü mukaddes kitabımız Kur’an’dan bir ayetle noktalamak istiyorum.

وَهُوَ الَّذِي أَنشَأَ جَنَّاتٍ مَّعْرُوشَاتٍ وَغَيْرَ مَعْرُوشَاتٍ وَالنَّخْلَ وَالزَّرْعَ مُخْتَلِفًا أُكُلُهُ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُتَشَابِهًا وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ كُلُواْ مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُواْ حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ

- Asmalı ve asmasız (üzüm) bahçeleri, hurmaları, ürünleri çeşit çeşit ekinleri, zeytinleri ve narları, birbirine benzer ve benzemez biçimde yaratan O’dur. Her biri meyve verince meyvesinden yiyin, hasat günü de hakkını (zekat ve sadakasını) verin; ama israf etmeyin, çünkü O, israf edenleri sevmez. En’am Suresi/141.ayet

Kolay, basit, pratik, hafif, lezzetli tatlı tarifleri arayanlar;

Bugün vereceğim bayat ekmekten yaptığım ve adını da ‘anne tatlısı’ koyuverdiğim tatlı gerçekten tadı damağınızda kalacak türden çok hafif bir tatlı oldu. Malzemeleri her evde bulunabilecek ya da ulaşılabilecek türden malzemeler. Bazen birşeyleri değerlendirelim derken ‘astarı yüzünü geçen’ harcamalar yapmak gerekiyor. Ancak bu tatlımı tatlı tarifim için gerekli olanlar kek yapımında kullandığımız malzemelerden. Bakalım adı kadar kendisi de tatlı olan bu tarifimi nasıl hazırlamışım. Hep birlikte herrenk mutfağına hoşgeldiniz...

Malzemeler:

2 su bardağı rondoda çekilmiş bayat ekmek (bread crumb)

1 su bardağı un

3 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı irmik

1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz içi veya fındık içi

1 adet limon kabuğu rendesi

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

1 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

Anne tatlısı/bayat ekmek tatlısı nasıl yapılır?:

Derin bir kase içerisine yumurtaları kıralım. Üzerine toz şeker ve limon kabuğu rendesini ekleyelim. Mikserle 2-3 dakika süresince güzelce çırpalım.

Mayonez kıvamına gelen köpük şeklindeki yumurtalara

sıvıyağ, irmik, bayat ekmek içini, unu, kabartma tozunu ve ceviz içini ilave edelim. Tekrar çırpalım.

Anne tatlısı kekinin kıvamı epeyce koyu oluyor. Bu yüzden sakın telaşlanmayın.

Sıvıyala yağladığımız yuvarlak kek kalıbına tatlımızın kek hamurunu boşaltalım. Elimizi hafif bir şekilde ıslatarak üzerini elimizle düzleyelim.

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtalım. Isınmış fırında kızarıncaya kadar tatlımızın kekini pişirelim.

Bu arada su ve şekeri 2-3 dakika kadar kaynatalım.

Keki fırından aldıktan 3-4 dakika sonra ılık haldeki şerbeti üzerine gezdirelim.

Anne tatlımız (bayat ekmek tatlısı) ılındıktan veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapalım.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 15226 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar