KELEK TURŞUSU
Bilmeyenler için kelek hakkında kısa bir bilgi versem sanırım, zararı olmaz. Zira ben farklı bir semte yerleştiğimde, semt pazarında tanışmıştım. Turşu mevsimi gelip de herkesin rağbet ettiği bu sebzeyi; (sebze mi desem yoksa ki meyvemi bilemiyorum) ilk gördüğümde pek de bir anlam verememiştim. Hani mecazi anlamda kendilerini duymuştum, ancak o zamana kadar hiç görmemiştim. Kısmet demek ki bu zamanaymış. Neyse tezgâh başına doluşan kalabalıktan bayanlara sorup, öğrendim. O gün bugündür, turşu için almayı ihmal etmiyorum. Kelek, kavunun, hani o meyve olarak aldığımız kavunun ta kendileri olur. Kavunun en küçük halidir. Bu haliyle onu tanımak bir hayli zor olsa da. Durum bu. Bu küçük haliyle, kavunun tadından, görüntüsünden pek de bir eser yok gibi. Ancak bu haliyle de çok sevimli ve bana sorarsanız çok da lezzetli. Salatalık niyetine bile rahatlıkla yiyebilirsiniz.

Sultanahmet civarında, seyyar tezgâhlarda salatalık gibi soyulup, dilimlenip sıcak yaz günlerinde satıldığına şahit oldum. Özellikle turistlerin rağbet ettiği bir yiyecek türüydü. Yaz bitip, sonbaharda turşu mevsimi gelince bu sefer, salatalık niyetine kilo kilo alındığını da bizzat görmüş oldum. Gerçi turşu için alanların tadına bakıp yediklerini görmüştüm ancak bu şekilde tüketmeyi doğrusu akıl edememiştim. Bir yaşıma daha girmedim, ama lezzetli bir şey daha öğrenmiş oldum. Kelek bu haliyle sanki bir sebze tadındadır. Büyüdükçe tadı farklılaşıyor ve o muhteşem halini alıyor. Görüntü ve tadıyla o harika görüntüsüne kavuşuyor. Hemen aklıma Rabbimin şu ayeti geliyor:
-O, gökten su indirendir. Her bitkiyi onunla bitirdik, ondan bitirdiğimiz yeşilden,-birbirine benzeyen ve benzemeyen- yığın yığın tâneler, hurmaların tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar çıkardık. Ürün verdiklerinde ürünlerine, olgunlaşmalarına bir bakın. Bunlarda, inanan için, şüphesiz, deliller vardır. En’âm Suresi/ 99. ayet
Rabbimizin güzel nimetlerine bir kez daha şükrederek, kelek turşusunun yapılışına geçeyim:
Malzemeler:
2 kilogram kelek
2-3 baş sarımsak
3-4 yaprak defne yaprağı
Turşu için sıvı ölçüsü:
1,5 litre dinlendirilmiş su için; 1 çay bardağı elma sirkesi
3 yemek kaşığı turşuluk tuz
1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:
Kelekleri güzelce yıkayalım. Ortadan ikiye keselim. Elde ettiğimiz yarım kelekleri tekrar ikiye keselim.
Çekirdek yataklarını temizleyelim.

Bu şekilde hazırladığımız kelekleri turşu kavanozuna aralarına sarımsak serpmek suretiyle yerleştirelim.
Turşu suyu için; dinlendirilmiş çeşme suyunu turşuluk kalın tuz, elma sirkesi ve limon tuzu ile birlikte bir kap içerisinde iyice karıştıralım.
Turşu kavanozunu bu su ile dolduralım. Defne yapraklarını yerleştirelim. Kapağını sıkıca kapatalım. Güneş görmeyen herhangi bir yere koyarak mayalanması için bekleyelim.
AFİYET OLSUN…
Not: Turşuyu daha sirkeli yapmak isteyenler koydukları sirke ölçüsünde suyu azaltarak yapabilirler.
|