TENCEREDE FİNCANDA MISIR UNLU SODALI KEK
fincan keki tarifi

“Vicdanlı ve dürüst olmak, “Hesaplı” olmaktan iyidir.
“Hesap” insanı makam sahibi yapar da,
“Vicdan”; daha önemli bir işe yarar:
İnsanı insan yapar…” (Friedrich Nietzsche)
Her renk mutfağımdan; Rabbimin selam, rahmet ve bereketi üzerinize olsun. 

Küçük kek kalıbıma fazla gelen keki değerlendirmek için aklıma gelip denediğim ve sizlerle paylaştığım bu yöntem, inşallah sizler için de kurtarıcı bir lezzet, can simidi olur. Mutfakta çareleriniz hiç bitmesin. 

Fincan Keki İçin Malzemeler:
4 adet yumurta
4 fincan tozşeker
4 fincan soda
4 fincan mısır unu
4 fincan un
1 fincan sıvıyağ
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
Fincanda Kek Nasıl Yapılır?
Öncelikle mısır unlu/sodalı olarak hazırladığım kekin tarifini vereyim. 
Klasik kek hamurunu hazırlarken izlediğimiz yöntemin aynısını bu kekte de takip ediyoruz. Sadece süt yerine soda ve normal unla, mısır unu karışımı kullanıyoruz.
Öncelikli olarak şeker ve yumurtaları mikserle iyice köpürene değin çırpalım.
Bunun üzerine sıvıyağı ve sodayı ilave edelim.
Daha sonra kuru malzemeleri ekleyelim. Mısır unu, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra karıştıralım. Tekrar mikserle karıştırma işlemine devam edelim.
Keki boşaltacağımız kalıbı sıvıyağ ile hafif bir şekilde yağlayalım.
Daha sonra kalıbın yarısına gelecek kadar kek hamurundan boşaltalım.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp, ısıtalım. Isıttığımız fırına keki verelim. Pişme kıvamını ise mutlaka bir kürdan yardımıyla yapalım.

Ben bu sefer dikdörtgen bir kalıp kullandım. Dikdörtgen kalıpla pişirilen kekin içi, diğer kalıpla pişirilen keklere göre biraz daha geç pişiyor. Bu küçük hatırlatmayı da yapmış bulunayım. 

.jpg)


Kalıbımın boyunun biraz küçük olması sebebiyle artan kek hamurunu ne şekilde pişireceğimi düşünürken, aklıma ne zamandır yapmayı düşündüğüm tencerede fincan keki tarifi geldi. Hemen uygun fincanlar hazırlandı. Bir peçete yardımıyla içleri hafif bir şekilde yağlandı.

Daha sonra bütün kalıplarda yaptığımız gibi fincanların yarısına kadar kek hamuru ile dolduruldu.
Fincanların boyuna uygun derinlikte bir tencere hazırlandı. Fincanlar bu tencere içerisine yerleştirildi. Fincanların yarısına gelecek ölçüde sıcak su tencerenin içerisine eklendi.
.jpg)
Orta kuvvetteki ateş üzerinde ağzı kapalı bir şekilde kaynayana kadar sabırsızlıkla beklendi. 
Kaynayan tencerenin kapağı açılarak, üzerine kaynama esnasında oluşacak buharların keklere damlamaması için kâğıt bir havlu yerleştirildi.
Daha sonra kapak kapatılarak yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar orta kuvvetteki, ateş üzerinde kaynatılarak pişirildi.
Ve sonunda kürdan kontrolü yapılarak muhteşem görüntüsü ve buharda pişmiş olmanın getirdiği yumuşaklıkla ‘’sodalı mısır unlu tencerede fincanda kek’’imiz servise hazır hale geldi. İster ılık olarak, ister dinlenmiş olarak.


Fincandan keki ayırmak için kürdandan son kez yardım alıyoruz. Kürdanı kekin etrafında çevirerek ayırma işlemini yapıyoruz. Ters çevirdiğimizde kekin rahatlıkla fincandan çıktığını göreceksiniz. Ancak ben yine de tedbiri elden bırakmak istemiyorum diyorsanız fincanı yağladıktan sonra birde hafif bir şekilde unlayabilirsinizde.

Not: Daha az hazırlamak isterseniz ölçüyü yarı yarıya azaltmanız gerekiyor. Bu ölçüden bir hayli fazla kek çıkıyor. Bereketli, kalabalık aile ölçüsü bir kek oldu anlayacağınız.
AFİYET OLSUN... 
|