SALYANGOZ ÇÖREK/POĞAÇA/PASTA
snail bun/ snail pastry recipe

Esselamü aleyküm sevgili dostlar... 
Evde kozalak, balkabağı, tırtıl hatta kasımpatı şekline benzetenler olsa da son noktayı salyangoz şeklinde koymuş olduk. Kremalı pasta tadındaki bu çöreğin hamurunu, tuzlu olarak hazırladığınızda puf puf bir poğaça tarifi oluyor. Tatlı poğaça mı? Yoksa çörek mi? derken, belki çörek demem daha doğru olacak diye düşündüm. Zira tatlı hamur işlerinde, türk mutfağında daha çok çöreklere alışkınız. Ancak içindeki son derece lezzetli pasta kreması ile de pasta tadını veriyor.

Bu değişik hamur işi tarifime geçmeden önce her tür görüş ve önerinizi yorumlar kısmına yazabileceğinizi, ayrıca Ana Sayfadaki Ziyaretçi Defteri bölümüne yazarak da iletebileceğinizi belirtmek isterim.

Ayrıca Facebook’da takip etmek ve yorumlarınızı buradan paylaşmak isterseniz; Herrenk Mutfağıma ‘Beğen’ilerinizi beklerim. Aşağıdaki linke tıklayarak ve ‘Beğen’erek Facebook’da takipçim olabilirsin!
Facebook Herrenk Mutfağı tıkla!!! 

Salyangoz Poğaça Malzemeleri:
Salyangoz Çöreğin Hamuru İçin:
125 gram eritilmiş tereyağı
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru maya (11 gramlık)
1 çay bardağı toz şeker
3 adet yumurta
6 su bardağı un
İç Dolgu Kreması İçin:
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
½ yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı dolusu toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı veya ½ paket toz krem şanti
1 adet vanilya

Salyangoz Şekilli Çörek Nasıl Yapılır?
Sıcağa yakın süt içerisinde kuru mayayı ilave edelim. Şekerin yarısını da ilave ederek, şekerle birlikte mayalanmanın hızlanmasını sağlayalım. Ancak üzerini streç veya bir kapakla yine de kapatalım. Maya aktif hale geldikten sonra bu karışımı hamur yoğurma kabı içerisine koyalım. Üzerine toz şekerin diğer kalan yarısını ekleyelim. Tekrar karıştıralım. Sırasıyla eritilmiş ılık haldeki tereyağını, yumurtaları ilave edelim. Tüm sıvı malzemeleri parmak uçlarımızla iyice karıştıralım. Daha sonra unu bardak bardak ekleyelim. Ben her bir bardak unu eklediğimde yoğurdum. Ardından diğer bardak unu ekledim. Bu şekilde kıvamlı yumuşacık bir hamur elde edelim.
Son aşamaya doğru eğer hamur hala elinize yapışmaya devam ediyorsa sakın telaşlanmayın. Elimizdeki hamuru bir kaşık yardımıyla sıyıralım. Daha sonra son bardak unu ilave edelim.
Bu şekilde hazırladığımız hamurun üzerini streçle veya bir tepsiyle kapatalım. Kabarana değin mayalandıralım.
Bu arada kreması için süt, nişasta, un, toz şeker ve vanilyayı tencere içerisine alalım. Çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak pişirelim. Soğuması için bir kenara alalım.
İki misli büyüklüğe ulaşan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Merdane ile küçük pasta tabağı büyüklüğünde açalım.

Kenarına kremadan uzunlamasına bir miktar koyalım. Bunu taşırmamaya dikkat ederek bir kez rulo şeklinde saralım.


Daha sonra birer santimlik uzun şeritler halinde kesikler yapalım. Ruloyu sarmaya devam edelim.

Ruloyu kendi etrafında sararak kimimize göre salyangoz, kimimize göre de balkabağı şekline benzeyen çörekleri/pastaları saralım.
Bu şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kabarma payını göz önüne alarak yerleştirelim.
Tepside yaklaşık olarak 45 dakika kadar bekletelim.
Adeta pofuduk bir kıvam alan hamurları, 180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırına verelim. Altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Ilık veya soğuk olarak servis yapalım.
AFİYET OLSUN...  |