KUNTA KİNTE&ZENCEFİL KEK
kolay ıslak kek tarifi
.jpg)
Eskiden kunta kinte diye bir kek vardı. Diğer adı zencefil olan. Şimdilerde ıslak kek, browni gibi isimlerle isimlendirdiğimiz. O zamanlar elden ele bu kadar değişik tarifin dolaşmadığı zamanlardı. Bir sade kek vardı, bir de bu. Hatta kek kalıplarının bile doğru dürüst olmadığı zamanlardı. Yuvarlak tepsilerde şöyle göz kararı, aile boyu yapılırdı kekler. Bir de bu kek. Bu tarif Meryem arkadaşımdan öğrendiğim ve o zamanlar sade keke göre en sevdiğim keklerden biriydi. Değişik isimlerle yıllar içerisinde yapmış olsam da bir vakit aklıma bu kek ve ismi düştü. Sadece anılarda ve zihin dünyamda kalmasın, arşivimde de bulunsun istedim. Sanırım kunta kinte diye bir dönem ün yapmış dizinin isminden esinlenmiş bir kekti. Artık orasını çok da bilemiyorum. Ancak bilen arkadaşlar varsa paylaşmalarını rica ediyorum.

Mikser kullanmadan gerçekten de yedi dakika da yapabileceğiniz, son dakika keklerinden biri bu tarif. Beğeneceğinizi umarak, bazı arkadaşlarımın zencefil diye de isimlendirdiği nostalji kokan kekimin tarifine geçmek istiyorum.
Malzemeler:
1,5 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
2 adet vanilya
4 yemek kaşığı kakao (50 gram kakao)
3 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
.jpg)
Kunta kinte nasıl hazırlanır?:
Bu nostaljik kekin yapımına klasik kek tariflerindeki yumurta sıralamasını atlayarak başlıyoruz.

İlk önce sıvı malzemelerden süt, sıvıyağ, kuru malzemelerden toz şeker, kakao ve vanilyayı derin/çukurca bir kap içerisinde buluşturuyoruz.
Bu malzemeleri çırpıcı yardımıyla bir güzel çırpıyoruz. Adeta eritilmiş çikolata kıvamında, hoş bir görüntüsü olana değin.

Bu karışımdan bir su bardağı kadar alarak, bir kenara ayırıyoruz.

Daha sonra yumurtaları ekliyoruz. Tekrar çırpıyoruz.

Ardından un ve kabartma tozunu bir kez eleyerek kek harcına ilave ediyoruz.

Bunu da güzelce çırpıyoruz.

Kek hamurunu boşaltacağımız kabımızı hafif bir şekilde yağladıktan sonra karışımı boşaltıyoruz.

180 dereceye ayarladığımız fırında kunta kinteyi pişiriyoruz.
Kürdanı ortasına batırıp, çıkararak mutlaka kontrol ediyoruz. Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş, yok eğer biraz hamurlu çıkıyorsa bir miktar daha pişirmemiz gerekecek demektir.
Pişen kekimizi soğumadan dilimliyoruz.

Ardından bir su bardağı kadar ayırmış olduğumuz sosundan üzerine gezdiriyoruz.
Ilık veya soğuk olarak servis yapıyoruz.
AFİYET OLSUN... |