PASTİÇ/İZMİR ÇÖREĞİ
Kalan/bayat kekleri değerlendirme
.jpg)
Elimizde kalan kekleri değerlendirmek için yaptığım bu tarif, beni ilkokul yıllarına götürdü. Okulumuzun yakınındaki pastaneden satın aldığım kakolu ay çöreğine gittim. Bir de o misss gibi kokan pastane poğaçalarına, böreklerine... Bu şekliyle olmasa da kakaolu ay çöreğini zaman zaman satın alırdım. Tadını çok sevmemekle beraber. Hatta okul harçlığımla aldığım için bazen yarım ay çöreği alırdım. Hani şu bakkallar da yarım, çeyrek ekmeğin ve ekmek arası bir şeylerin satıldığı dönemler. Ne bereketli dönemlerdi. Kimi zaman bir şeylerin çeyreğiyle bile doyduğumuz zamanlardı. Her şeyi çokca almadığımız zamanlar. Bereketi azlığından mı? Kanaatkarlığımızdan mı? Yoksa az ile yetinme kültüründen mi? Şimdiler de çokca satın aldığımız ve bir türlü doyup da kanaat getiremediğimiz zamanları yaşıyoruz. Acaba niye? Yoksa biz büyüdük ve kirlendi mi iç dünyamız?
Bayat kekleri veya artan kekleri/ekmekleri değerlendirmek için güzel, bol anısı olan bir tarif anlayacağınız. Ha bir de Rabbimizin nimetlerini israf etmemek lazım değil mi?

Pastiç/kesme için malzemeler:
Pastiç/kesme hamuru için:
1 su bardağı ılık süt
½ su bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya (11 gram’lık)
3 yemek kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 adet yumurta akı ( sarısı üzerine)
4 su bardağı un
İç malzemesi için:
½ hazır kakaolu pandispanya veya az yağlı kakaolu kek (ben dolabıma daha önceden koymuş olduğum kakaolu kek ve kakaolu bisküvi kırıntısını kullandım)
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
2 çay kaşığı tarçın
Üzeri için; 1 adet yumurta sarısı, susam veya file badem

Pastiç/kesme çörek nasıl yapılır?:
Ilık sütün içerisine 1 yemek kaşığı toz şekeri ve kuru mayayı ilave edelim. Üzerini kapatarak mayanın kabarmasını sağlayalım.
Hamur yoğuracağımız kabın içerisine yarım su bardağı sıvıyağ, 2 yemek kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı tuz ve 1 yumurtanın akını ekleyelim. Bu malzemelere sütün içinde erittiğimiz mayayı ilave edelim.
Yavaş yavaş un ilavesiyle yoğurmaya başlayalım.
Yumuşak kıvamda ancak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru yoğurma kabından alıp, birkaç dakika da tezgah üzerinde elimizin tabanı ile önden arkaya doğru bastırarak ve arada çevirerek yoğuralım.

Bu şekilde özleşen hamuru tekrar yoğurma kabına alarak ılık bir ortamda mayalanması için üzerini örtelim.

Bu arada kakaolu iç malzemesini hazırlayalım. Bu tarifin en güzel yanı ve pastanelerde de ilk çıkış yeri artan kek, kurabiye, bisküvi gibi ürünleri değerlendirmek amaçlı diye biliyorum. Bu sefer tek farkla bunu yapmış oluyoruz; kendi mutfağımızın ürününü gönül rahatlığıyla kullanarak bu çöreği yapıyoruz.
Bu linke tıklayarak kakaolu kek yapabilirsiniz!
Ben işte bu kakaolu kek tarifinden artan kekleri+kakaolu toz bisküviyi (yaklaşık 1 su bardağı kadardı) kullanarak iç dolgusunu hazırladım.

Kakaolu keki bir kaba ufalayalım. Üzerine dövülmüş cevizi, kuru üzümü ve tarçını ekleyelim. Sütü yavaş bir şekilde ekleyerek sürülebilir kıvama gelinceye kadar karıştıralım/yoğuralım.

Mayalanan hamuru iki bezeye bölelim.

Her bezeyi merdane ile dikdörtgen şeklinde, mantı hamuru inceliğinde açalım.

Kakaolu iç harcı her tarafına mümkün olduğunca eşit bir şekilde yayalım.

İki-üç parmak enin de rulolar halinde, çok sıkı olmayacak bir şekilde saralım.

Ruloyu üç parmak genişliğinde keselim.
Kestiğimiz pastiçleri yağlanmış fırın tepsisine ikişer parmak aralıklarla yerleştirelim.
Diğer bezeye de aynı işlemi uygulayalım.
.jpg)
Pastiç çöreklerinin üzerine yumurta sarısı sürelim.
İsteğe bağlı olarak susam, file badem veya fındık içi serpelim.

170 derecelik fırında kızarıncaya kadar çörekleri pişirelim.
Şöyle güzel bir çayın yanına yahut limonatanın yanında okul dönüşü sürpriz olarak evlatlarınıza ikram edebileceğiniz sağlıklı bir çörek tarifi hazır.
Not: Çöreğin içi için; kakaolu kek yerine bayat ekmek ve kakao karışımını da kullanabilirsiniz. Ayrıca kuru üzümü sevmeyenler kullanmayabilirler de. Bu da aklımızda bulunsun.
AFİYET OLSUN... |