Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Aklınızda Bulunsun
Silikon Kaplar Neden Yapılmıştır?
8.5.2013 - 19:09

SİLİKON KAPLAR NEDEN YAPILMIŞTIR?

Silikon kalıplar/ilginç mutfak aksesuarları

Camın da hammaddesi olan kum, silikonunda hammaddesidir. Silikon camın da hammaddesi olan silis kumunun/kum zerreciklerinin ileri teknoloji ile çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvılaştırılması ve işlenmesi sonucu silikona dönüştürülür. Silikon kauçuk lar inorganik silika yani kumdan türetilmiştir. Silikon un belkemiği olan kumun oksijen atomları ile işlem görmesi sonucu silikon kauçuk elde edilmiştir. Bu temel işlem, diğer yüksek ısıya dayanıklı kuartz ve camdaki işlemlerle aynıdır. Bunun sonucu olarak, silikon kauçuklar düşük ve yüksek ısılara karşı mükemmel dayanım sağlamakla birlikte, bozucu etkenler olan ozon, hava şartları, UV ışınları, asit, baz, yağ, akışkanlar ve gıda ürünlerine karşıda direnç göstermektedir.

Bilindiği üzere sıvı silikon tıbbi ürünler, emzik, estetik cerrahi gibi birçok alanda, dünya çapında yaygın olarak güvenle kullanılmaktadır.

Silikon II. Dünya Savaşı sırasında, askeri uygulamalarda istenen yüksek ısı dayanımı ihtiyacını karşılamak için ticari amaçlarla geliştirilmiştir. Daha sonraki yıllarda silikonlar üzerine çalışmalar devam etmiş ve malzemenin gerilme mukavemeti, esneme, sarkma ve direnç özellikleri sürekli geliştirilmiştir.

Son gelinen noktada; silikon mutfak eşyaları çelik ve teflon kalıplara, metal maşalara, tahta kaşıklara alternatif bir ürün olmuştur.

Bunda silikonun son derece sağlıklı ve kullanışlı bir endüstriyel hammadde oluşuna ilişkin güvenin de etkisi sözkonusudur. Olumsuz dış etkenlere maruz kalmadan, tamamen sağlığa uygun şartlarda mamul haline getirilmektedir. Çevre dostu Silikon’un, ne üretimi sırasında ne de içeriğinde ozonu delici kimyasal kullanılmamıştır. Pratikte, nasıl fırında borcamı insanlar gönül rahatlığıyla camın sağlıklı olmasına güvenerek kullanıyorsa, silikon ürünlerde aynı şeklide kullanabilirler. Çünkü cam ile silikon aynı hammadde olan kumdan üretilmiştir. Burada tabiki yerli üretim olan silikonlardan bahsediyoruz. Birinci kalite solvent içermeyen silikonlardan. Piyasa fiyatı 5-10 lira arasından satılan uzak doğu üretimi ürünlerin içeriklerinde sağlığa zararlı kimyasallar bulunmakla beraber bu ürünler, silikonun yapışmazlık özelliğini taşımaz, sadece pişirilen yiyeceklerin kolay çıkması amaçlanarak üretilmişlerdir.

Silikon kaplar kanserojen madde içerir mi?

Dediğim gibi camın hammaddesi olan silis kumundan üretilen %100 sıvı silikon (LSR) son derece sağlıklıdır.  Ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez.  % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez.

İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir.

Uzun vadede sağlığa etkileri biliniyor mu?

Silikon mutfak kapları daha çok son zamanlarda yaygınlaştığı ve aslında çok kısa zamandır kullanımda olduğu için ileri ki yıllarda insan sağlığında nasıl etkilerinin olacağı bilinmiyor. Ulaşabildiğimiz çok fazla AR-GE çalışması olmadığı için de tedbirli kullanılmalı ve eğer kullanacaksak bile bu alanda kendini ispatlamış markaları tercih etmeliyiz.


Silikon kalıpların diğer klasik kalıplardan farkı nedir? Avantajları nelerdir?

Öncelikle pratik ve kullanışlıdır. Esnek ve yapışmayan yüzeyi sayesinde yağa ihtiyaç duymadan keklerinizi kolayca pişirebilir ve kalıptan rahatça çıkarabilirsiniz.

Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir. Silikon kek kalıpları ise kullanma prospektüsüne uyulduğu sürece yıllarca kullanılabilir.

Plastik kaplar sıcağa dayanıklı değildir. Fırında kullanılmamalarının dışında içine konulan sıcak yiyeceklerle bile etkileşime geçerek insan sağlığına zararlı hale gelirler. Cam kaplar aslında en güvenilir, en sağlıklı kaplardır fakat onlarında kırılma, çatlama riski ve yüzeyine dokunan malzemelere yapışma özelliği vardır.

Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz Pişen kekin kalıptan çıkması teflon kalıplara göre bile daha kolaydır. Pişen yiyeceği kalıptan çıkarmadan önce 15 dk. Kadar soğuması için beklemek ve altından bir miktar oynatmak gereklidir.

Isıyı hızlı ve dengeli yayar. Kolay temizlenir, deterjan gerektirmez. -25 ile +220 C arasında fırın, mikrodalga fırın, buzdolabı ve derin dondurucuda kullanılabilir.

Alırken neye dikkat edelim?

Diğer kaplara göre daha avantajlı gözüken silikon kaplar, yaklaşık 10 yıldır üretilmekte ve bu konuda aslında çok fazla çalışmaya da henüz erişilmemiş. Silikon pişirme kalıpları çok basit gibi görünmesine rağmen, üretimi oldukça zor ve yatırım maliyetleri yüksek ürünler.

Bu kapları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, % 100 silikon kapları tercih etmek ve kapların içerisine plastik katılmadığından emin olmak. Kapların Tarım Bakanlığı izni ile üretilmiş olup, Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü ve uluslar arası akredite laboratuardaki analizler yönünden Avrupa standartlarına uygunluğu belgelenmiş olup olmadığını kontrol etmek. Ve kesinlikle merdiven altı diye tabir edilen ucuz ürünleri almamak ve bilindik markaları tercih etmek.


Silikon kapların kullanım ve bakımı nasıl yapılır?

İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayalım.

Uygulama yapmadan önce katı yağ ile hafifçe yağlayalım.

Özellikle yağ seviyesi düşük olan karışımlarda/tariflerde yapışmazlık özelliğini arttırmak için ince bir tabaka yağ (katı yağ) veya kakao tozu veya un uygulamanızı öneririm.

Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya, yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldıralım. Bu işlem silikonun gözeneklerini açar ve emilen yağı temizler. Silikon mutfak malzemeleri sıcak sabunlu su ve sünger ile elde yıkayabileceğimiz gibi bulaşık makinesi ile de temizleyebiliriz.

Kuvvetli deterjan, aşındırıcı sünger kullanarak veya bulaşık makinesinde temizlediyseniz, karışımın yapışmasını önlemek için bir sonraki kullanımınızdan önce, kalıbı sıcak su ile yıkayarak gözenekleri açmanızı, kuruladıktan sonra ince bir tabaka yağ sürmenizi tavsiye ederim.

Kalıbın içindekileri kesmek için kesici ve delici alet kesinlikle kullanmayın.

Kalıbı, ısı kaynaklarına doğrudan koymayın. Çıplak alev, ızgara, elektrikli soba gibi.

Boşken asla ısıtmayın.

Kullanım, öneriler ve bakım talimatlarını mutlaka uygulayın derim.

Pratik Silikon Pişirme Dondurma Saklama Kalıpları

Son derece sağlıklıdır. Kanserojen madde içermez. En azından aksi bir çalışma şimdilik yok.

-25 dereceden +220 dereceye kadar olan ısı aralıklarına dayanıklı olup fırın, mikrodalga fırın, derin dondurucuda yıllarca hiçbir deformasyona uğramaz.

Kullanılırken yağa ihtiyaç duyulmaz veya çok az yağ sürerek defalarca kullanabilirsiniz.

Esnek ve pratiktir.  Bu yüzden rahatça ters-yüz yapabilirsiniz. Kalıplarda yapılan ürünleri kalıptan formunu bozmadan kolayca çıkarabilirsiniz.

Isıyı çabuk üzerine aldığı için son derece homojen bir ısı dağılımı sağlar. Bu sebeple ürünün her tarafı eşit şekilde pişer. Ancak yine de diğer kaplarda uyguladığımız tariflerin pişirme püf noktalarına mutlaka riayet etmemiz gerekir.

Tatsız ve kokusuz olduğu için hazırlanan ürüne, ne koku ne de tat geçer.

 HEPİNİZE GÜZEL GÜNLERDE KULLANMANIZ DİLEĞİYLE...

Bu haberi : 23166 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: Admin/Fikriye Tarih: 23.5.2014 - 18:34
Penguen marka silikon
Merhaba Esra hanım. Ben silikon kalıplarımı, marketlerde sepetlerde satılan ürünler arasından almıştım. Doğrusu üzerinde tanıtıcı bir bilgi yoktu. Sadece siz şimdi deyince altına baktım. Altında kaç derece de kullanılabileceğine dair işaretler var. Elimdeki başka bir markanınkinde ise tanıtıcı broşür var. Penguen markayı ise hiç kullanmadım. Ancak internet üzerinden satışı yapılan bir ürün olduğunu biliyorum.
Yorumlayan: esra Tarih: 23.5.2014 - 00:12
hangi marka?
cevabınız için teşekkür ederim,12 liralık silikon kabın % 100 silikon olup olmadığından şüphe duyarak kullanmadım,üzerinde bununla ilgili bilgi yok ve penguen marka.Bu marka güvenilir mi acaba? bilginiz var mı? çok teşekkür ederim.
Yorumlayan: Admin/Fikriye Tarih: 7.5.2014 - 17:16
Silikon zararlı mıdır?
Öncelikle hoşgeldiniz Esra hanım :) Silikon mutfak aksesuarlarını kek pişirirken kullanıyorsak, ayrıca sütlü tatlı, helva gibi tatlıları şekillendirmede kullanabiliyorsak zararlı olmaması lazım. Çünkü bunlarıda sıcak sıcak koyuyoruz. Yani şekillendirme de çok işe yarıyor bu mutfak aksesuarları Esra hanım :)
Yorumlayan: esra Tarih: 7.5.2014 - 13:15
silikon kalıplara sıcak malzeme koyabılırmıyız?
silikon kaplara sıcak puding gibi malzemelr koymamızın sağlığa zararı var mıdır? teşekkür ederim.
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar