Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Zeytinyağlılar
Ebegümeci (Ebemgümeci)
31.7.2010 - 22:46



Malzemeler:
1 bağ ebegümeci ( yaklaşık olarak 500 gr),
1 büyük kuru soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 – 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur,
Zeytinyağı,
su, tuz,
2 – 3 diş sarımsak,

Hazırlanması:
Halk arasında daha çok ebemgümeci olarak bilinen ebegümeci bahçelerde sıkça görmeye alıştığımız yaprakları geniş, parçalı, çiçekli bir bitki.
Son yıllarda popiletiresi oldukça artan yabani bitkilerden en bilinenidir.
popilerliğini belki de en eski metinlerde tedavi amaçlı kullanılmasından almaktadır. Benim de adını bildiğim ancak ilk kez alıp pişirdiğim bu bitkiyi, satın aldığım teyzeye nasıl yapılacağını sorduğumda aynen ıspanak pişirir gibi demişti. “Biraz sıcak suya sokup çıkar, acılığı gitsin “dedi. Ancak ben vitamin kaybı olacağını düşünerek, biraz da tadı konusunda riske girerek sıcak suda haşlama yapmadım. Belki bir şeylerin üzerine sos yapılacağı veya kavrulacağı zaman bu yöntem de yapılabilir. Şimdi gelelim, şifası yüzyıllardır dillendirilen, bu popüler bitkinin aynen ıspanak pişirir gibi yapılan tarifine . Öncelikle ebegümecini güzelce yıkayalım. Yemeğin pişeceği tencereye bir miktar sıvıyağı konulur. Bir baş kuru soğanı irice yemeklik doğrayın. Güzel bir soğan kokusu gelene kadar kavurun. Ardından domates salçasını ilave edip, şöyle bir iki kere karıştırın. Havanda dövdüğünüz sarımsakları ilave edin. İnce ince doğradığınız ebegümecini de ilave ederek, bütün malzemeyi karıştırın. Büyüklerimizin birçok yeşil sebzeye bulgur ilave etmesi gibi bulgur koymaya niyetlendim. Fakat bulgurum kalmadığı için, pirinç ilave ettim. Aynen ıspanak yemeğine su koyar gibi su ilavesinde bulunup, kaynamaya bıraktım. Pişen yemeğime son olarak tuzunu ilave edip, altını kapattım.

Doğrusu pişerken oluşan kokudan baharın geldiği anlaşılıyordu.


Bu haberi : 3718 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar