Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Tatlılar\Şerbetli Tatlılar
Trileçe Tarifi
22.4.2015 - 18:13

TRİLEÇE TARİFİ

“Bilge kişi ölmeden hemen önce halkını geniş bir meydanda toplar. Gerçekleri son bir kez hepsinin huzurunda dile getirir. Halkla arasında nefis bir diyalog kurulur.

Halktan biri öne çıkarak bize der, sevgiden söz et. Bilge anlatır, anlatır, anlatır. Bir diğeri bize aşktan, evlilikten söz et der, anlatır. Bunu alışveriş hakkında ne dersin? diyen biri izler, anlatır.

Çocuklardan bahset derler, anlatır. Eğitimden bahset derler, anlatır. Çiftçilikten bahset derler, anlatır.

Alın terinden, emekten ve adaletten bahset derler, anlatır. Ve daha günlük hayatın türlü sorunlarından söz etmesi istenir. Bilge hepsi hakkında hikmetli sözler söyler, anlatır, anlatır, anlatır.

Konuşmasının sonuna doğru birisi “Bana dinden bahset" deyince, Bilge şöyle cevap verir;
Bahsettim ya, dinlemedin mi?”

Selamun aleykum kardeşlerim

Şu trileçe tatlısı için söze nasıl başlasam. Acep ne desem? Hafif, soğuk biraz da sütlü tatlıları seviyorsanız bu tatlıyı kaçırmayın demek isterim başta. Bir de karamel sosunu seviyorsanız. “Yok! karamel bana ağır geliyor, çok şekerli olur” diyorsanız, onun da çaresi var. Siz yine de bu karamel sosu yapın ama üzerini tamamen kaplayacak şekilde değil de ince çizgiler halinde gezdirerek hazırlayın derim.

Zaten trileçe tatlısının pek çok sunum şekli var. Üzerine krem şanti yapılıp bunun üzerine karamel sos gezdirilerek de yapılıyor.

Son zamanlarda bir çok kişiden karamelli trileçe tatlısının lezzetini duyar oldum. Ben de ne zamandır keşfetmiştim ama hazırlayıp, yayınlamak ancak kısmet oldu. Bir de sizlerle paylaştığım böylesi özel tatlarda hiçbir ayrıntı eksik kalmasın istiyorum. Gecikme sebebim belki birazda ondandır. İstiyorum ki mutfağa giren ve henüz tecrübesiz olan kardeşlerim de sayfayı ziyaret ettiklerinde ve tarifimi okuduklarında yapabilsinler.

Trileçe tatlısı iki türlü hazırlanıyor. Bir bugün paylaştığım şekilde hazırlanıyor. Bir de pandispanyasına irmik eklenerek yapılıyor. Bu ikincisini da bir başka zaman yapar paylaşırım inşaAllah. Ama “hangisi orinal tariftir?” diye soracak olursanız. Açıkçası bilmiyorum. Bilen kardeşlerim, paylaşımda bulunabilirler. Ancak tek bildiğim bu tür süt şerbetli tatlıların son derece leziz olduğu. En azından ben seviyorum böylesi tarifleri. Tatlıyı daha da hafifleştiriyor sanki.

Özellikle sıcaklara denk gelen ramazan ayı için bu tarif kaçmaz diyorum. Yapımı hem kolay, hem de oldukça hafif. Serin de bir tatlı. Unutmayın! Özellikle güllaca alternatif olabilir gibi. Ne dersiniz?

Bilenler zaten biliyordur ama bilmeyen kardeşlerim için aşama aşama resimleyip, dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Öyleyse buyurun her renk mutfağıma.

Malzemeler/büyük boy kare borcam ölçüsü

6 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Süt Şerbeti İçin Malzemeler:

5 su bardağı süt

1 paket krema (200 ml.)

Yarım su bardağı toz şeker

Karamel Sos Malzemeleri:

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

1 paket krema (200 ml.)

Trileçe Nasıl Yapılır?

Yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı kaplara ayıralım.

Yumurta sarısına yarım su bardağı toz şekeri ilave ederek köpürene kadar çırpalım.

Yumurta beyazlarına da yarım su bardağı toz şeker ve bir çimdik tuz ekleyerek tıraş köpüğü kıvamına gelene değin çırpalım.

Daha sonra çırpılmış yumurta sarılarına un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek katalım.

Bu sefer mikserle değil de el çırpıcısıyla karıştıralım.

Ardından çırpılmış yumurta aklarını üç seferde aşamalı olarak yumurta sarılarına ilave edelim.

El çırpıcısıyla hızlı hareketlerle değil de yumuşak ve yavaş hareketlerle alttan üste doğru karıştırma işlemini yapalım. Neden? Çünkü hızlı karıştırırsak pandispanya kekimiz sönebilir!

Pandispanya kekini tepsiye kenarından doğru akıtarak yayalım.

Tepsiyi her iki yanından sağa-sola sallayarak içindeki fazla hava kabarcıklarının çıkmasını ve pandispanyanın düzgün bir şekilde yayılmasını sağlayalım.

180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırında pişirelim.

Bu arada süt şerbeti için süt, şeker ve kremayı tencere içerisine alarak, ocağa koyalım.

Şerbetin içerisindeki şeker eriyene kadar karıştırıp, ocaktan alalım.

Pişen trileçe pandispanyasının üzerine, tamamen soğuduktan sonra çöp şiş yardımıyla delikler açalım.

Ilığa yakın sıcaklıktaki süt şerbetini pandispanyanın üzerine yavaş yavaş dökelim. Şerbetini sünger gibi nasıl da çektiğini göreceksiniz.

Şerbetini tamamen çektikten sonra buzdolabına kaldırabiliriz. Bu arada üstü için karamel sosunu hazırlayalım.

Karamel Sos Yapımı:

Tavaya toz şekeri koyalım.

Ocağımızın orta kuvvetteki gözüne tavayı koyalım. Tava ısındıkça şekerin dış kısmından başlayarak erimeye başladığını göreceksiniz!

Erimeyle birlikte yavaş yavaş rengi de karamel rengini almaya başlayacaktır.

Şeker büyük ölçüde eridikten sonra altını kısalım! Tavayı sağa- sola sallayarak kalan şekerlerin de erimesini sağlayalım. Bu aşamada dikkat edelim, şekeri yakmayalım!

Tavayı ocağın üzerinden alıp tereyağını ekleyelim ve eriyene kadar karıştıralım. Karıştırma işlemi için tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.

Tereyağı eridikten sonra tekrar ocağın üzerine alıp, krema ilavesinde bulunalım. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Malzeme homojen bir kıvam aldıktan sonra altını kısalım.

Kısık ateşte yavaşça karıştırarak 2-3 dakika kadar kaynatalım.

Dilimlediğimiz trileçe tatlısının üzerine ılınmış olan karamel sosunu gezdirelim.

AFİYET OLSUN…

FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI

FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI

 

Bu haberi : 2447 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar