Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Ev Yapımı Turşu Tarifleri
Pazı Sapı/Dal Turşusu
9.7.2012 - 20:21

PAZI SAPI/DAL TURŞUSU

Pazı sapı, pazı sarması sonrasında artan sap (dal) kısımlarını değerlendirebileceğimiz bir turşu tarifi. Sivas’ta sanırım şekerpancarının yaprak kısımlarındaki dallarından yapılan bu turşu, bildiğimiz pazı yaprağının saplarıyla (dallarıyla) da oluyor. Sivas’ta pezük turşusu adıyla isimlendiriliyor. Annemin dediğine göre pazıyla yapılan her yemek şekerpancarı yaprağıyla da yapılabiliyormuş. Sarması, kavurması, yumurtalı ve yoğurtlusu gibi… Pazarlar da gördüğümüz pazıya beyaz, diğer şekerpancarının yaprak kısımlarına ise kırmızı pazı diyor annem. Bu lezzetli turşuyu yaz-kış rahatlıkla yapabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin…

 

Malzemeler:

2-3 bağ pazının sap kısımları

1 adet kırmızıbiber

Turşu suyu için:

3 su bardağı su

1 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz

1 tatlı kaşığı tozşeker

½ çay kaşığı limon tuzu

½ çay bardağı sirke

1 Çay kaşığı pul biber

1 baş sarımsak

Yapılışı:

Pazı saplarını (dallarını) kaynar su dolu tencere içerisinde yaklaşık olarak beş-altı dakika kadar haşlayalım. Daha sonra soğuk içerisine alalım.

Pazı saplarını (dallarını) az pişirirsek kararır, çok pişirirsek de erir. Bu yüzden bu aşamaya biraz dikkat etmemiz gerekiyor.

Turşuyu yapacağımız kavanoz içerisine bir kat pazı sapı (dalı) koyalım. Üzerine doğradığımız kırmızıbiberden serpelim.

Bir miktar da doğranmış sarımsak ve pul biber serpelim. Bu şekilde malzemeyi kavanoza kat kat döşeyelim.

Diğer taraftan turşunun suyunu hazırlayalım. Bir kap içerisinde su, şeker, tuz, limon tuzu ve sirkeyi iyice karıştıralım. Bunu kavanozdaki malzemenin üzerine dolduralım. Daha sonra kapağını kapatalım. Mayalandıktan sonra turşu tadını bulacaktır. Bu arada pazı sapı (dalı) turşusu biraz geç mayalanan bir turşu. Ben bu lezzetli turşuyu kış mevsiminin sonlarına doğru yapmıştım. Paylaşmak ise başka bir mevsime yaza nasip oldu. Yazın havanın sıcaklığını gözönünde bulundurursak sanırım daha çabuk mayalanacaktır. Ancak yine turşulardaki genel kural gereği turşumuzu mayalanmak üzere serin ve karanlık bir yerde muhafaza edelim.

AFİYET OLSUN…

 

 

 

 

 

Bu haberi : 19842 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar